longboard blog
longboard blog
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Teszt: Rayne Nemesis - Alfa és Omega

Illustration for article titled Teszt: Rayne Nemesis - Alfa és Omega

Ha az ember utánaolvas az interneten, két dolgot lehet a Nemesisről olvasni. Az egyik, hogy ideális azoknak, akik most kezdik a downhill műfaját, a másik, hogy egy igazi klasszikus, a longboard sport fejlődésének egyik legkomolyabb mérföldköve, és hogy nagyon sokan, akik rég óta tolják ezen tanultak meg hegyről lefelé száguldani és slideolni is.

Advertisement

Nekem két dolog volt a fejemben a Nemesis-sel kapcsolatban. Az egyik, hogy 32-33 inch-es a wheelbase-e, ami nekem biztodsan túl nagy lesz, hiszen a Vandalhoz-mostanában Fortune-hoz vagyok szokva, imádom a 25"-es wheelbase nyújtotta gyors forgásokat, agilitást, mozgékonyságot. A másik, hogy vaskos, nehéz tank a Nemesis, ami kombinálva a hosszú wheelbase-zel, csak hosszú távú DH-ra jó igazán, slideolgatni, freeride-ra nem annyira alkalmas.

Külcsín

Aztán kipróbáltam a Nemesis-t és kiderült, hogy semmiben sincs igazam. De lássuk először, mit kell tudni erről a szörnyetegről: A Rayne Nemesis 2013-ban új grafikát kapott, ami egyszerűen tökéletes. Ez a longboard annyira gyönyörű a maga nemében, és a grafika annyira eltalálja a deszka egyéniségét, hogy csak na. Egy downhill/freeride szörny nem arra való, hogy finomkodjon vele a grafikus. Acsargó fogak kellenek rá, meg színes villámok, koponya és voodoo. Mint egy ősi indián totem.

Advertisement
Illustration for article titled Teszt: Rayne Nemesis - Alfa és Omega

A lap 39" hosszú, nincs semmilyen kickje, igazi drop deck, 1" droppal, deep tub konkávval. A platform (a hasznos felület ahol állunk) hatalmas, 10" széles mindenhol. Mint egy óriási lapos uszály vastag, rétegelt bambuszból és üvegszálból. Megjelenésével biztonságot és stabilitást sugall. Ez a lap nem pattan ki alólad slide közben, mint egy topmount, az egészen biztos. Az én setup-om: Caliber 50 függők, alul 89a Blood Orange UHR, felül 87a Venom DH Barrel bushing, lapos alátétek, piros Vicious griptape. kb. 60 millisre slideolt Cult Cassic kerekek.

Advertisement

Használat

Az első 3 dolog, amit egyszerre érzel, amint a Nemesis-re állsz, az a stabilitás, hogy mennyire alacsonyan gurulsz, és hogy éppen ezért mennyire könnyű hajtani. A Nemesis kiváló túra longboard lehet, annyira alacsonyan van a drop-ok miatt, hogy szinte úgy érzi az ember, hogy az aszfalton siklik, nem is felette. DH setuppal persze nem annyira mozgékony, de simán el tudok rajta képzelni egy Paris függőt, ami sokkal kanyargósabb. Úgy a Nemesis-sel ki lehet hajtani a világból. DH setuppal viszont nem a gyors kanyargás a cél. Hanem hogy meghódítsuk a hegyeket. Amikor a Nemesis-re állsz egy hegy tetején, egyszerre megcsap a sport hőskorának szele. Ez a lap masszívan 10" széles, ráadásul a drop és a konkáv miatt annyira jól tartja a lábat, hogy kimondottan fura érzés rajta "monkey toe"-zni, azaz amikor a hátsó láb sarka lelóg a deszkáról slide közben, hogy így lehessen hatéknyabban kitolni a lapot. A Nemesis-nek akkora felülete van, hogy erre nincs is szükség.

Advertisement
Illustration for article titled Teszt: Rayne Nemesis - Alfa és Omega

Talán a drop, a szélesség és a hossz összjátéka, hogy a 32"-es wheelbase a hegyen egyáltalán nem hosszú. Olyan könnyen slideol a Nemesis, mint bármelyik topmount lap, de mivel alacsonyabb és kicsit szélesebb is, mint a legújabb trendek szerinti deszkák, a slide egyszerűbbnek tűnik. Értem, hogy miért nevezik a Nemesis-t tanuló DH lapnak. Az egy dolog, hogy elpusztíthatatlan, de emellett valósággal szaggatja az aszfaltot slide közben. Nagyon stabilan bele lehet állni a slideokba. Nekem nincs ilyen gondom a topmount lapokkal sem, de a Nemesissel még könnyebb minden. Persze a Cult Classic kerekek is segítettek, hiszen ezek a legkiszámíthatóbban csúszó kerekek a piacon. A Cult Classic emiatt legendás.

Advertisement

Slide

A Nemesis-sel olyan slideolni és 180-akat tolni, mintha egy kicsit kötött homokban húznánk végig egy késpengét. Van ellenállása, a penge mégis akadálytalanul halad előre. Nagyokat csúsztam ma este, amit kimondottan segített a Nemesis súlya: az a tank nagyon könnyen begyorsul, és amikor gyors, akkor is stabil marad: mint egy nagy autóban, nem érezni annyira a sebességet. Az élmény épp olyan kiszámítható és biztonságos, mint kis sebességnél.

Advertisement
Illustration for article titled Teszt: Rayne Nemesis - Alfa és Omega

Összességében a Nemesis tökéletes DH/freeride lap. Hosszú wheelbase-e miatt talán a 360 slideokat nehezebb lehet vele beadni, mint egy 25"-es wheelbase-zel rendelkező topmounttal. A standup slideok, coleman-ek, 180-ak csodásan biztonságosan, élvezettel mennek. Nincs benned félelem, vadabb mersz lenni, mert ez a lap mindig alattad marad, szélesen, biztonságosan, ahogy azt egy nehéz drop deszkától elvárjuk. A konstrukció elpusztíthatatlan. A Nemesis iszonyat vaskos bambusz és üvegszál konstrukció, életed végéig kitart. A grafika olyan, mintha egy hallucinogén indián varázsital hatása alatt készült volna, a lap pedig aDH és freeride mellett hosszú távú pushingra is ideális. Bár a Nemesis-szel nagyon jó gurulni, nem városba való nagy súlya, a kicktailek hiánya és a hosszú wheelbase miatt. Viszont ha valaha egy Balaton körüli longboard túrára vetemednék, biztos, hogy ezt a lapot vinném az útra.

Advertisement
Illustration for article titled Teszt: Rayne Nemesis - Alfa és Omega

Share This Story

Get our newsletter