longboard blog

Teszt: Bustin EQ 36 - from Brooklyn with love

A Wakeshop tesztelésre kölcsön adta a Bustin egyik legkapósabb tavalyi modelljét, az EQ 36-ot. Városban, utcákon, lejtőkön és szabadban egyaránt nyúztam egy napig, és bár vannak fenntartásaim, azért be kell valljam, beleszerettem.

Setup

Bustin EQ 36 deszka, Bear 852 függők, Bustin Swift 77 mm 82a, később Cult Classic 70mm 80a kerekek.

Advertisement

Első benyomás

(Fotó: Wakeshop.hu)

A Bustin EQ36 - 36" hosszú, 10" széles szimmetrikus városi freeride deszka, viszonylag hosszú, 29,5-ös wheelbase-zel. Vaskos darab, de nem különösebben nehéz, a 36" hossz pont jó városba, könnyen fel lehet kapni, nem kényelmetlen akkor sem, ha az utcán a tömegben kézben kell vinni. A deszka egészen mély, 1/2" rocker konkávval és felfelé kunkorodó szélű kerékkivágásokkal készült, valamint van benne 1/2 radial konkáv is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a függőcsavar fejek egy hupli tetején ülnek, ami jól tartja a lábat és nem engedi előrecsúszni a cipőt. Ezek a rafkós konkávok együtt azt eredményezik, hogy nagy sebességnél is teljesen biztonságos érzés az EQ-n lovagolni, nem érzed, hogy ledobna, vagy hogy valaminek a tetején egyensúlyozol. Befogja a lábad, mint egy snowboard kötés.

Advertisement

A deszka festése, griptape-je nagyon jó minőségű, vastag, a griptape érdes, tartósnak tűnik. A peremek valamilyen sima festéknél sűrűbb, fabalzsam szerű anyaggal kezeltek, így jobban bírják az ütközéseket és járdához csapódásokat. A teszt során egyszer nekicsaptam a szélét egy járdaszegélynek: utána hiába kerestem, nem találtam a nyomát a lapon. A grafika semmi különös, ahogy a Bustin-tól megszoktuk. Logó, meg egy kis graffitis, cool nagyvárosi minta, semmi FarkasCápa, vagy ilyesmi. Az EQ36 igazi csúcsminőségű longboard freeridera, városi közlekedésre, downhillre termett. From Brooklyn, NYC to the World.

Advertisement

Városban

A tesztdeszka setupja lehetővé tette, hogy városban is nagyon élvezetes legyen a ride. A Bear 852 függők már kis sebességnél is nagyon élnek, a jó kis rocker és a kényelmes platform élvezetes ride-ot eredményeznek. Egyáltalán nincs semmilyen kicktailje, így járdákról nem lehet lehoppolni vele, vagy felpattintani a kezünkbe, mikor felvesszük a földről. Ezt viszont feledteti, hogy jól lehet szlalomozni vele, a kanyarokra kicsit rátolva viszonylag könnyen farolható, bár a hosszú wheelbase egy kicsit nehézkessé teszi a slide-okat kis sebességnél.

Advertisement

Egy idő után nem hiányzik a kicktail, inkább gurul az ember állandóan, vigyorogva. A mély rocker azt jelenti, hogy a deszka közepe nagyon alacsony, így a hajtás könnyű, jó közlekedni ezzel a lappal. Talán a hosszú wheelbase miatt, de városban végig azt éreztem, hogy ez a deszka többre (is) termett. Sebességet akartam, hogy az EQ igazán életre keljen!

Advertisement

Lejtőn

Sajnos érintetlen, minimális forgalmú autóutakra nem tudtam kivinni az EQ-t, de viszonylag elhagyott budai lejtőkön azért kipróbáltam, milyen ez a deszka, 30km/h felett. Fantasztikus. Agresszíven carve-olható, biztonságos, kényelmes lap, a lábam azonnal megtalálja a legmegfelelőbb pozíciókat rajta, slideolni pedig bizonyos sebesség felett kimondottan könnyű a Bustin EQ36-tal.

Advertisement

A teszthez kapott kerék nekem egyáltalán nem vált be: a slide durván pattogós volt, hangosan nyikorgós, a kerék kiszámíthatatlanul viselkedett, persze lehet hogy csak azért mert új volt, és betöretlen. Mivel nem volt sok időm a tesztelésre, inkább áttettem a deszkára a 70mm-ről kb 60-ra leslideolt Cult Classic kerekeimet. Na ez jó döntésnek bizonyult. Az ismerős kerekektől bátrabb lettem, az EQ pedig életre kelt, mint egy jó hangszer megfelelő akusztikájú teremben.

Advertisement

Összegzés

Az EQ igazán a lejtőkön van otthon, kell neki a sebesség, ettől azonban csaknem ugyanannyira élvezetes tud lenni utcai használat közben is. A viszonylag rövid hasznos álló felület és a hosszú wheelbase miatt a speed check slide-okat kicsit nehezebb egyenesbe visszahúzni. A közlekedés nagyon élvezetes vele, mozgékony, vagány, biztonságos deszka a Bustin EQ36. Az ember rááll, és érzi, hogy ezt a lapot Brooklyn-ban fejlesztették, a világ legjobb városában, New Yorkban, olyan riderek, akik naponta nyomatják a kocsik között meg a Central Park lejtőin. Akár városba, akár túrázni, freeride-ra készülsz, ezt a lapot szeretni fogod.

Advertisement

Köszi Wakeshop a tesztdeszkát!!

Share This Story