longboard blog

Arsenal Cast függő: precíziós élmény öntvény áron

A longboard felfüggesztések piaca manapság még jobban pörög, mint a deszkáké. Egyre népszerűbbek a precíziós, és a félprecíziós (forged) függők, míg a hagyományos öntvények (cast) piaca is egyre több érdekességgel szolgál a Paris-Caliber tengely színvariációin túl is.

Különösen érdekes, amikor egy korábban verseny-precíziós függőket gyártó cég készít öntvény változatot. Ilyenkor nem az a kérdés, hogy a gyártó képes-e CNC géppel elkészíteni az öntvény függő pontos mását (Caliber), hanem az, hogy vajon a geometria és technológia ami a versenyhelyzetben már bizonyított precíziós felfüggesztések sajátja, átültethető-e alumínium öntvénybe. Pár éve a Ronin-nál láttunk már ilyet, sikeres is lett a Cast Ronin a freeride/DH világban.

Advertisement

A kaliforniai Sierra Nevada hegyei között született Arsenal fényesen bizonyított a precíziós futóművek piacán, öntvény függőiről pedig azt ígérik, hogy a legjobbak a piacon. A magyarországi forgalmazó Moonshine Hungary jóvoltából két hétig tesztelhettem egy 44 fokos, 165mm-es változatot, hogy megállapítsam, igaz-e ez a merész kijelentés, mit tud az Arsenal öntvény függője.

Felépítés

Az öntött Arsenal első blikkre nagyon finom kidolgozású, masszív darab. Érezhetően van súlya: nehezebb a Parisnál és a súlyosabb Calibernél is. Kidolgozottsága egy öntvény függőhöz képest kimondottan kimagasló: nyoma sincs rögöcskéknek, apró hibáknak. A bushing seat pereme is hibátlan.

Advertisement

A függő anyaga többszörösen kezelt, keményített alumínium, a tengely pedig nyílegyenes edzett acél. A hanger (T-alak) annyira masszív, hogy simán elhisszük: nem fog sosem elgörbülni. Az Arsenal tall, azaz magas pogihoz készült. Nem jár hozzá kiegészítő alátét sem. Ezt a függőt tall bushingokkal kell használni, és ez nagyon-nagyon jó dolog (hogy miért, arról majd később).

Advertisement

A pivot cup jól tart, nincs lötyögés egy szemernyi sem. A bushing seat mély, és tartja a pogikat: itt sincs semmilyen csúszkálás á la Paris. A T-alak (hanger) megfordítható, így a függő még mélyebben ül. Hogy a geometria megmaradjon, a pivot pin (a hanger csúcsa, ami a pivot cup-ba illeszkedik) kissé eltoltan helyezkedik el (fotó), így akkor is egyenesen csatlakozik a pivot cupba, ha megfordítjuk a hangert-t. A kingpin (tőcsavar) fix, nem lötyög, nem kattog, viszont nem is cserélhető egykönnyen.

Advertisement

Downhill/Freeride

Az Arsenal downhill/freeride függő minden ízében erre készült. A nagyméretű, 90a bushingokban sok anyag van, de nem túl kemények, így amikor leszorítjuk őket optimális visszajelzést kapunk nagy sebességű kanyarodás közben is. Tartanak, visszarúgnak, de nem pattogósak, mint egy Orangatang Nipples. 165mm-es függőnél tökéletesek a gyári pogik akár kanyargósabb freeride-ra, akár nagyobb sebességű csapatásra használjuk őket.

Advertisement
Tall bushing egy hagyományos Venom és RipTide pogi mellett

Bozzay Barna a Hilldancer közösségből egy 180-as szettet próbált: beszámolója szerint mivel itt az erőkar hosszabb, a pogikra nagyobb erő hat, így a nagyobb függőhöz érdemes beszerezni egy szett RipTide KranK Tall Bushingot a keményebb, 93a verzióban 75kg testsúly felett. Ezt alulra betéve, a gyári pogikat felül hagyva már nem lesz túl puha a 180-as függő setupja sem.

Advertisement

A 165-össel ilyen gond nincs: nagyon stabilan, nagyon finoman fordulnak, erőteljesen rúgnak vissza középre, nagyon élvezetes velük a gyorsabb gurulás. Alulra (boardside) érdemes betenni egy peremes alátétet (valamiért gyárilag nem volt a függőn) ez talán az egyetlen tuning, amire ennek a felfüggesztésnek szüksége van.

Cruising/Freestyle

Mivel az Arsenal Cast masszív, nehezebb darab, a városi gurulás is kényelmes vele. Lazára vett gyári függőkkel még a 44 fokos változat is jól kanyarodik, a súly pedig jól jön a sebesség megtartásához. Freestyle-ra nem annyira javaslom ezt a függőt, épp a súlya miatt. Bár a masszívitás jól jöhet a félméteres ollie-k nyomán más függőkben könnyen keletkező görbületek ellen, levegőbe emelni nem annyira kényelmes őket. Korábbi Caliberrel szerelt deszkám még kézbevételkor is érezhetően nehezebb lett Arsenalokkal.

Advertisement

Összességében

Az Arsenal Cast az első öntvény függő, ami gyári állapotban is tökéletesen használható, nem kíván utángyártott kiegészítőket. Nagyon egyben van, nem érzem a különbséget ebből a szempontból a PNL precíziós felfüggesztésemmel összehasonlítva sem. Az Arsenal egy masszív, kicsit nehéz, nagyon kiszámíthatóan és megbízhatóan viselkedő reverse kingpin felfüggesztés, ami valóban minőségben és a ride-érzés szempontjából is új fejezetet nyit az öntvény függők piacán. Kenterbe veri versenytársait, a Paris-t, a Bear-t és a Caliber-t freeride-ban és DH-ban is. Kanyargós cruise-ra, és freestyle-ra kicsit kevésbbé alkalmas, nem ezek a műfajok vannak a génjeiben. Az Arsenal Cast a legprecíziósabb érzetű öntvény függő, amin valaha gurultam. 20.000 forintért igazából bűn lenne nem ezt választani annak, aki az idei szezonban felfüggesztést keres.

Share This Story