Háromféle méretben 120, 165 és 180mm-es tengelyszélességgel készülnek a Pretty Noise Lab precíziós felfüggesztések Dél-Kaliforniában, ahol mindig süt a nap és egész évben lehet tesztelni az újdonságokat. Ezek a függők manapság az egyik legnépszerűbb all around precíziós terméknek számítanak, mert sokféle dőlésszögben és méretben kaphatók, így nemcsak tisztán DH verseny setupra alkalmasak, mint mondjuk a 42 fokos Roninok.

Fotó: Performance Longboarding

Amellett, hogy természetesen a legtisztább aluminiumból készülnek, a PNL függők különlegessége az úgy nevezett "ball pivot". A hanger vége, amit a pivot cup-ba illeszt az ember, nem egy hengeres test, hanem egy gömb, így a hanger fordulása és dőlése folyamatosabb, precízebb, mint egy hagyományos felfüggesztés esetében.

Advertisement

Emellett a PNL függők megerősített kingpin vájattal is rendelkeznek, ami mindenféle lötyögést kizár a kingpin hole-ban. Ha mindezt összevesszük még a nyitott, de a bushingokat belül szilárdan tartó bushing seattel is, akkor egy olyan felfüggesztést kapunk, ami kizárólag a forgó részeken hajlik és csavarodik, semmiféle lötyögés-lazaság nincs benne.

Freeride-ra a legnépszerűbb változat a Strummer: ez a cég 180mm-es felfüggesztése. Ez 40 és 47 fokos változatban is kapható, előbbi inkább DH versenyekre, az utóbbi freeride-ra, fürgébb kanyarodásokra is alkalmas. A tengelyek rögzítettek és 8mm átmérőjűek, így a hagyományos csapágyakkal is használhatóak. Minden PNL Strummer APS Rip Tide 90a/95a Barrel bushingokkal szerelve érkezik, így nagy valószínűséggel nem kell hozzányúlni egy ideig.

Advertisement

Egy baja van ezeknek a felfüggesztéseknek: több, mint 300 dollárba kerül belőlük egy szett. Az annyi, mint egy komplett, minőségi longboard csapágyakkal, kerekekkel, cast függőkkel együtt. Mégis, ha már a bringádat is eladtad, mert csak a longboard érdekel, miért éri meg legalább elgondolkoznod egy ilyen beruházáson?

Advertisement

Egyrészt azért, mert manapság a cast függők sajnos egyre silányabb minőségben készülnek. Tombol a marketing, az újabb és újabb vibráló színek lötyögő pivot cup-okat, csúszkáló bushingokat, pontatlan illesztéseket rejtenek. A gyári bushingok szinte kivétel nélkül alkalmatlanok a használatra, újakat kell venni helyettük. Ha napi rendszerességgel, sokat használod a longboardod, megérdemled, hogy egy olyan setupod legyen, ami ér annyit, és működik olyan precízen, mint egy közepes bicikli.

Ha napi szinten használod a deszkád, végtére is bicikli helyett ezt a közlekedési eszközt választottad. Egy alsó közép kategóriás új bringa manapság 100 ezer forint alatt nem áll meg. Persze egy biciklivel akár országjárásra is indulhatsz, de végtére is minden nap csak 24 órából áll. És ha te az összes szabadidődet deszkán töltöd, úgysem marad lehetőséged és kedved hosszabb biciklitúrákra, nem igaz? :)