longboard blog

Rayne Genesis - bambuszforgácsból született főnixmadár

A kanadai Rayne longboards tavaly előrukkolt néhány kimondttan zavarbaejtő termékkel, mint amilyen a Tesseract-másolat Whip volt, vagy a megszokott minőségnél gyengébb Darkside sorozat fóliázott grafikával, elnagyolt kerékvájatokkal. Piacra dobtak egy csomó félkész prototípust, meg a csináld magad Template-et, ami gyakorlatilag egy nagy darab konkávos, fat bottom technológiás léc volt amiből bárki kivághatta a saját formáját.

Ilyen szörnyek születtek a Rayne Template-ből. (Fotó: http://blogtown.fortrate.es/)
Advertisement

Szép dolog a kísérletezés: nem sok céget, vagy piacot ismerek, ahol a tervezőasztalon született legvadabb kósza ötleteket is teljes áron el lehet adni. A Rayne-nek ez is sikerült. Gondoljunk bele: olyan ez, mintha az Apple-nél kitalálnák, hogy mi lenne ha téglalap helyett nyolcszög formájú iPhone-ok készülnének, aztán jól le is gyártatnának egy-két szériát, és teljes áron eladnák őket. Én nagyon bíztam benne, hogy a sok hype-olt félkész deszka, és graphic update után kijön végre egy hamisítatlan Új Rayne, egy igazi, tökéletes, kész, minőségi termék, egy végeredmény, ami sok tervezés és tesztelés nyomán alaposan átgondolt és tökéletesre csiszolt.

2016 tavaszán végre a bambuszforgácsból újjászületett a márka. Az új Elevation Series, benne pedig a Genesis, annyira jól sikerült alkotás, hogy emiatt megbocsájtom régi-új kedvenc gyártómnak a tavalyi Darkside-grafikákat is. A Genesisben minden benne van, amit a Vandal megjelenése óta tanult és fejlesztett a Rayne, mégis megmaradt egyszerű és könnyen használható topmount deszkának.

Mélytengeri szörnyeteg kedvenc élőhelyén
Advertisement

Node kezdjük az elején: A Genesis gyönyörű. A régről megszokott, “deszkába tetovált” grafika egy mélytengeri jelenetet ábrázol vibráló, szinte világító színekkel, az üvegszál alatti bambuszréteg természetes színének bevonásával. A grafika ugyanis több helyen átlátszó, ezeken a helyeken a színt az üvegszálrétegek alól kivillanó bambusz sárgája adja. A minőség az utolsó smirglihúzásig és lakkrétegig tökéletes, hibátlan.

Advertisement

A deszka fat bottom konstrukcióval készült (a gerincen vastagabb, több rétegű bambusz a peremek felé elvékonyodik) így rengeteg hely marad nagyobb kerekeknek is anélkül, hogy agresszív rájaszárnyakat préseltek volna, mint az régi Vandal esetében. A szélesség az első zsebnél 9,5”, hátul 9,7" körül marad, deréktájon a deszka csaknem 10"-re hízik. És a lényeg: a Rayne túllépett a Darkside és G-Mack agresszív, radial huplijain, amik meghatározták hová állhatunk és hová nem. Helyettük kényelmesebb és több szabadságot adó microdrop-ok határolják a 24" hosszú hasznos állófelületet (EFP). A dropok között “pleasure dome”, azaz W konkáv húzódik, majd ellaposodik a microdrop-ok előtt így hatékony zsebeket alakít ki a lábnak. Ezek a zsebek tökéletesen hozzák a “locked in” feelinget, de nem annyira szigorúak, mint a már említett Darkside és G-Mack lapok esetében.

Advertisement

A legeslegjobb dolog a Genesisben azonban mégsem a W-konkáv, vagy a finom rájaszárnyak, vagy a tökéletsen eltalált méretek, vagy a mikrodrop-ok. A legjobb ebben a deszkában hogy mindezeket egy masszív rocker konkáv fogja össze a szimmetrikus fellépőfelület teljes hosszában. A rocker ellaposodik a felfüggesztések helyén, hogy azok megőrizhessék eredeti dőlésszögüket. Mindez 35,5" hosszúságba sürítve maga a Rayne tökély.

Advertisement

A Genesis vérbeli downhill/freeride deszka, nem a divatos “skate everything” trend szülötte. Bár a formája directional (azaz van eleje és van vége), az EFP szimmetrikus, így switchben is ugyanolyan érzés gurulni vele, mint regular állásban. A tengelytáv 22,75" és 28,75" között állítható - gyakorlatilag mindenféle tesmagassághoz és stílushoz alakítható. Komoly tanknak tűnik első blikkre, de valójában egy nagyon könnyen rideolható, kényelmes deszkáról van szó, ami kimondottan fejlődésre inspirál. Iszonyat stabil és sokoldalú, biztosan kezeli a nagyobb sebességet, és a szomszéd utcában csúszkálást egyaránt. Konstrukció, anyagok, minőség, forma, méretek: egyszerűen nem lehet kifogást, vagy hibát találni rajta.

Share This Story