Kezdjük egy kis fizikával: a keskeny és alacsony kerekek kevesebb felületen tapadnak, és gyorsabban forognak, mint a széles, és nagyobb átmérőjű társaik, így könnyebben megcsúsztathatóak, jól slideolhatóak. Ennek vannak nyilvánvaló előnyei, és vannak hátrányai is, épp mint a demokráciának Kádár elvtárs egykori legendás mondása szerint. (fotó: Muirskate.com)

A kicsi, csúszós-pörgős kerék hátránya, hogy nem tapad eléggé nagyobb sebességnél, azaz leginkább slideolgatni való, DH-ra, gyorsabb freeride-ra, nagyobb kanyarok bevételére nem alkalmas, mert kicsúszik. Nade most, hogy mindezt jól kiokoskodtuk, rúgjuk is félre az egész elméletet nyomban. A Rayne Envy csak 62mm-es, 80a keménységű, előre koptatott slide freeride kerék alig csúszósabb, mint a 70mm-es társa, ami szintén csodás slide kerék.

Az apró termetű verzió ugyanazt a kiszámíthatóságot, sima, könnyű slideolhatóságot hozza, mint nagyobb testvére. Slide közben kimondottan tolni kell neki, nem siklik ki alólad, van tapadása, amit egyenletesen, folyamatosan lehet érezni. Nincsenek slide közben hirtelenkedések, a hookup, azaz amikor visszatapad a kerék a slide végén nem drámai, hanem egyenletes.

Kimondottan érdekes, hogy a méretüket mennyire meghazudtolva tapadnak ezek a kerekek, így akár gyorsabb freeride-ra is alkalmasak. Egy Volante Checker, Metro Micro Motion, Pink Polka Dots, vagy Landy Street Hawgs mind nagyjából hasonló méretűek, mégis sokkal csúszósabbak ennél a Rayne keréknél. Kimondottan kell neki a sebesség egy-egy hosszabb, nagyobb slidehoz, és még olyankor is néha furcsa, mennyire bele kell tolni, hátra lehet dőlni közben.

Advertisement

Ha minden összejön, van kakaó a slideban, akkor ezek a kerekek olyan csíkokat húznak, hogy csak na. A csíkhúzás pedig nemcsak arra jó, hogy vagánykodjunk vele, meg mutogassuk, mekkorákat csúsztunk. Fontos szerepe van a slide tanulásban. Ha négy csíkot hagysz magad után, akkor minden oké. Ez ezt jelenti, hogy nem 90 fokban az útra merőlegesen csúszol, így a kerekeid forognak slide közben, és nem lesznek flat spotosak. Ha egy hosszabb slide után csak két csíkot látsz, akkor aggódhatsz: a két hátsó kerék egy vonalban csúszott az elsőkkel (oldalnézetben), azaz a deszka épp 90 fokban slideolt. Ilyenkor a kerekek állva csúsznak, ami egyenes út a flatspothoz, a kerekek korai halálához.

Összességében, az Envy 62mm 80a nagyon-nagyon jó slide kerék, azelső, amit életemben siekeresen lecsutkáztam. Gyorsan kopik, kiszámíthatóan csúszik és nagyon látványos csíkokat húz. Hajlok arra, hogy mégegy szettel vegyek belőle, ha megjön valamikor tavasz második felében a Wakeshopba az új Rayne szállítmány.