Kezdetben h√°rom DH deszka volt a kanadai Rayne k√≠nlat√°ban, melyek m√°ra mind legend√°ss√° v√°ltak: a Nemesis, a Killswitch √©s az Avenger. A tri√≥b√≥l m√°ra csak a Nemesis form√°ja √©s konk√°vja maradt v√°ltozatlanul, a Killswitch id√©n, az Avenger m√°r tavaly nagyon komoly faceliftet kapott. √öj konk√°v, √ļj grafika ide-vagy oda, az Avenger karaktere megmaradt: directional (azaz van eleje √©s h√°tulja, nem szimmetrikus) speedboard, ami az√©rt freeridera is alkalmas.

Az √ļj fat bottom gerinc (k√∂z√©pen vastag, a sz√©lei fel√© v√©konyodik a lap), a wheel well flare-ek, (r√°jasz√°rnyak) √©s a jellegzetes W-konk√°v √∂sszess√©g√©ben egy nagyon technik√°s, cs√ļcsminŇĎs√©gŇĪ versenydeszk√°t adnak, csod√°latos, k√≠nai st√≠lus√ļ grafik√°val. A 3013-as Avenger minden n√©gyzetmillim√©ter√©t √ļgy tervezt√©k, hogy az downhilloz√°s k√∂zben a lehetŇĎ legk√©nyelmesebb √©s leghat√©konyabb legyen. Annyi prec√≠z tervez√©s √©s munka van ebben a deszk√°ban, amennyit egy b√°rmilyen sz√≠nezetŇĪ magyar korm√°ny 8 √©v alatt is k√©ptelen lenne elv√©gezni.

Fotók: Bardócz Dávid

El√©g csak r√°√°llni erre a deszk√°ra √©s az elsŇĎ m√©tereket megtenni vele, be√°llni egy slide-ba, felvenni a downhill-es toj√°s √°ll√°st (tuck) √©s az ember azonnal, √≥hatatlanul felhaszn√°l√≥i esettanulm√°nny√° v√°lik. Amikor pont j√≥ helyen fogja a l√°bat a konk√°v, amikor egy helyezked√©sn√©l k√©nyelmesen √©s pontosan megtal√°ljuk a referencia pontokat a deszk√°n, amikor len√©z√©s n√©lk√ľl is tudjuk, hogy merre h√°ny l√©p√©s, amikor egy komolybb slide k√∂zben a W konk√°v megnyugat√≥an bet√°maszt a talpunk al√°, akkor el√°raszt minket az √©rz√©s, hogy mindez nem v√©letlen√ľl t√∂rt√©nik √≠gy.

Advertisement

Egy nagyon profi versenylongboarddal √°llunk szemben, ami nem az aktu√°lis divattrendeknek megfelelŇĎen k√©sz√ľlt, hogy min√©l t√∂bbet lehessen eladni belŇĎle wannabe slidefesztiv√°l bajnokoknak. Az Avengert az√©rt √ļgy √©p√≠tett√©k meg, ahogy, mert ez a forma, ez a konk√°v kombin√°ci√≥, ez a hossz √©s ez a sz√©less√©g a legc√©lszerŇĪbb arra, amire a deszka k√©sz√ľlt: nagy sebess√©gŇĪ downhill versenyz√©sre √©s freeride-ra.

Karkossi√°k Peti az Avengeren

Az Avenger 37" hossz√ļ, 10" sz√©les a legsz√©lesebb pontj√°n, az elej√©n, h√°trafel√© keskenyedik. Ez az√©rt van, mert DH k√∂zben a h√°ts√≥ l√°bbal √≠gy k√∂nnyebb megtal√°lni a fog√°st a deszk√°n, nem kell cs√ļsztatni a l√°bat ide-oda toeside √©s heelside driftek k√∂z√∂tt v√°ltogatva. Az ember gyakorlatilag √°t√©ri a talp√°val az Avenger v√©g√©t, √≠gy k√∂nnyebb rajta helyezkedni. Mindez azt is jelenti, hogy ez a deszka nem szimmetrikus, azaz nem a 180 √©s 360 slideok uralta freeride az igazi terepe. B√°r a freeride is √©lvezetes az Avengerrel, ez a lap elsŇĎsorban orral elŇĎre, hegynek lefel√© szeret sz√°guldani. A deszka wheelbase-e 28,25"-tŇĎl eg√©szen 30"-ig √°ll√≠that√≥, ami lehetŇĎv√© teszi az atomstabil DH setupokat, √©s a fordul√©konyabb, freerideolhat√≥bb √∂ssze√°ll√≠t√°sokat is.

Advertisement

A deszk√°t rajtam k√≠v√ľl m√©g ketten, Bard√≥cz D√°vid √©s Karkossi√°k Peti is tesztelt√©k az ut√≥bbi hetekben. Peti vide√≥t k√©sz√≠tett, amit fent l√°thattok, D√°vid pedig le√≠rta, amit a deszk√°r√≥l gondol. √ćme:

Az Avenger k√©nyelmes DH lap, t√ļlzottan nem √©rez az ember vonz√°st arra, hogy nagyobb sebess√©gn√©l 180akat csin√°ljon. A tengelyt√°v 28,25" √©s 30" k√∂z√∂tt √°ll√≠that√≥, √©n a legr√∂videbbel raktam √∂ssze, f√ľggoŐčnek egy 50es Caliber ment r√°. √ćgy a lap nagyon stabil, √©s j√≥l fordul, semmi probl√©m√°m nem volt szit√°l√°ssal. √Ėsszehasonl√≠t√°sk√©ppen a Sugar 25,5"-os wheelbasen√©l m√°r kezd ideges lenni, ha gyorsabban megyek, √©s jobban meg kell gondolnom a mozdulataimat, le ne dobjon mag√°r√≥l. A lapon van egy k√©nyelmesen m√©ly konk√°v, k√∂z√©pen egy kis W-vel. Namost ez √ļgy van kialak√≠tva, hogy h√∂z√©pen a legnagyobb, √©s a v√©gei fel√© egyre kisebb. Ennek a szerepe, hogy a lapot merev√≠ti k√∂z√©pen, ahol a legnagyobb nyomat√©k √©ri, viszont a l√°bak alatt m√°r k√©nyelmes m√©retuŐč, hajt√°s k√∂zben nem kell rajta egyens√ļlyozni, mint n√©h√°ny m√°s lapn√°l. Ahova az ember a l√°b√°t teszi, annak a r√©sznek a sz√©l√©n vannak a r√°ja sz√°rnyak. A konk√°v, w, √©s ennek kombin√°ci√≥ja j√≥l fogja a l√°bat, nem fogunk lecs√ļszni r√≥la slide vagy kanyarod√°s k√∂zben. √Ėsszes√©g√©ben nekem nagyon tetszik, k√©nyelmes, j√≥ √©rz√©s vele menni. Egyed√ľl ezt a fat-bottom dolgot hagyn√°m el r√≥la, ugyan nagyon k√∂nnyuŐč a lap emiatt, de lejtoŐčz√©sn√©l ha fejre√°ll, padk√°t fog a lap, √©l√©re esik, akkor nagyobbat kap, mint amikor v√°rosban picit oda√ľtj√ľk hajt√°s k√∂zben a padk√°hoz.

Advertisement

A dologhoz hozz√° tartozik, hogy D√°vid nagy sebess√©gn√©l z√ļzta meg az Avenger orr√°t, de egy kis benyom√≥d√°son k√≠v√ľl semmi baja sem t√∂rt√©nt a deszk√°nak. Igaz, az orr k√∂zepe a legvastagabb, itt komolyabb √ľt√©seket is sim√°n kib√≠r ez a deszka, nem t√∂rik, mint egy Omen lap, sz√≥ sem lehet a r√©tegek sz√©tv√°l√°s√°r√≥l. Az Avenger √©s a t√∂bbi fat bottom technol√≥gi√°val k√©sz√ľlt lap azonban val√≥ban √©rz√©kenyebb a sz√©leken, ahol kevesebb, mint 1 cm v√©konys√°g√ļra keskenyedik. Az ilyen lapok nem val√≥k kickflip- √©s tiger claw gyakorl√°sra, nem szeretnek odacsap√≥dni az aszfalthoz, nem szeretik, ha dob√°lj√°k ŇĎket. Az √©leket legjobban griptape-pel lehet v√©deni, csak r√° kell hajtani a lel√≥g√≥ r√©szeket a peremekre, hajsz√°r√≠t√≥val kicsit megpuh√≠tani √©s odanyomni.

Advertisement

√Ėsszess√©g√©ben az Avenger nagyon stabil, nagyon k√©nyelmes technik√°s DH lap √°tgondolt konk√°vval, versenyre optimaliz√°lva. Ha aut√≥ lenne, akkor valami cs√ļcs McLaren-re, vagy Bugatti-ra hasonl√≠tana. Ki lehet vinni utc√°ra, de nem igaz√°n oda val√≥. Gurulgatni, k√∂zlekedni nem annyira √©lvezetes vele. Ennek a deszk√°nak lejtŇĎ kell, ahogy a versenyaut√≥knak p√°lya. Olyan a fel√©p√≠t√©se, hogy uralhatod vele a sebess√©get: ami egy flexes lapon hal√°losan vesz√©lyes m√°r, az egy Avengerrel csak a bemeleg√≠t√©s. Aki ezt a lapot haszn√°lja, az biztos, hogy gyorsan akar majd menni vele. Sisak √©s v√©dŇĎfelszerel√©s k√∂telezŇĎ!