longboard blog
longboard blog

Csodálatos videót tett ki az Index. Debreceni fiatalok videóra vették, ahogy különböző városi helyekről vérnyuggerek elzavarják el őket. Hogy mi az a vérnyugger? Olyan, mint a vérnyúl. Békésnek látszik, de valójában harapós. Leginkább politikai tüntetéseken szokott ordibálni, meg egyébként minden olyan esetben, amikor valami "fennforgás" történik. A női vérnyugger legalább olyan agresszív, mint a férfi. A deszkásokat pedig egyenesen utálják.

Advertisement

Nézd meg a filmet: végig nem tudod majd eldönteni, hogy most nyáron készült-e, vagy 1986-ban. Csak a srácok pólóján néha bevillanó DC logó, meg a deszkák modern formája utal arra, hogy a videó bizony friss, nem valamikor a szocilaizmus évtizedeiben készült.

Még hadd idézzem Földes Andrát, aki Mikulán Dávid filmjéhez az előszót írta.

"Ha véletlen egy UFÓ-nak kellene elmagyaráznunk, hogy mit jelent a kelet-európaiság, akkor mostantól könnyű helyzetben vagyunk. Egyszerűen ültessük le egy kényelmes székbe, és indítsuk el neki az alábbi videót. A debreceni gördeszkás srácok által készített film egyszerre szól a kisstílűségről, depresszióról, örömtelenségről és más örömének kényszeres eltiprásáról. De kirajzolódik belőle a köztér defektes felfogása, ami szükségszerűen vezet a közösségi élmény hiányához, a befelé forduláshoz, magányhoz, elidegenedéshez. A film olyan világban játszódik, ahol mindenkinek megvan a saját panelje, ahova hazatakarodhat, és ott leihatja magát, verheti a családtagjait, bámulhatja a tévét vagy felvághatja az ereit. Az utca, a tér meg maradjon csendes, kietlen, csak a szemetet kergesse a szél, mert azt ki lehet szórni az ablakon, hiszen az utca közös, szóval senkié."

Advertisement

Nuff said.

Share This Story

Get our newsletter