longboard blog

Nagy RipTide tall bushing teszt Arsenal függőhöz

A cast Arsenal függők nagyon stabilak, nem lötyögnek, viszont nehéz belőni őket, ebben többen is egyetértettünk tavaly. Eleve nem hagyományos, hanem tall (magas) bushinggal érkeznek, így nem kísérletezhetünk az otthon, befőttes üvegben tárolt készletünkkel. A gyári pogik túl puhák, a gyártó ráadásul deszka oldali (boardside) alátétek nélkül javasolja a függő használatát. Ha cast Arsenal függőt veszel, és nehezebb vagy 40 kilónál, akkor utángyártott pogikat is vásárolnod kell. Megéri kísérletezni, mert ha megtalálod a megfelelő összeállítást, az eredmény az egyik legprecíziósabb érzést adó öntvény függő lesz, ami a piacon fellelhető.

Arsenal cast függő a gyári pogi setuppal

Nem nagy ügy ez, ugyanez a helyzet a Caliber, Paris, vagy az Indy függőknél is. Puha vackok vannak a pogik helyén, leginkább arra jók, hogy egyben tartsák a függőt a boltokban a polcon. Nem is cél, hogy ez másképp legyen: mindenki találja meg a neki legmegfelelőbb pogi setupot - már ha a forgalmazó, vagy a bolt rendelkezik kínálattal. A magyar közösség visszajelzéseire reagált a Moonshine MFG. Hungary, amikor az idei szezonra beszerzett egy nagy halom RipTide tall pogit, hogy mindannyian kipróbálhassuk, milyen setuppal működik legjobban az Arsenal függő, így nem kell többé találomra rendelni a Sickboardsról.

Advertisement

A RipTide híres márka: többféle precíziós függőbe is készít pogikat, ezzel szerelve árulják a PNL függőket, a legendás kaliforniai Muirskate is ezt ajánlja “almost precision” utángyártott pogikészletében Caliber függőkhöz. A RipTide a minőség és tartósság mellett arról híres, hogy sajátos rugózása van: kanyarban enged, mégis tart, nem annyira gyorsan lök vissza középre mint egy Venom, nem rugózik, mint egy Orangatang Nipples, inkább kicsit kásás, de kanyarban-slide-nál szuper konzisztens és kiszámítható. Leginkább freeridera és downhillre használják emiatt.

Ha tall méretben vesszük Arsenal cast függőkhöz, akkor egy 60-90 kilós ridernek érdemes a kék 86a és a zöld 97a közötti keménység tartományban válogatni a cég APS (Animated Polimer Systems) típusú bushingjaiból. Az APS a legáltalánosabb DH formula, talán leginkább a Venom Downhill Series-hez lehet hasonlítani, de valamivel puhább annál (pl.:egy 90a-s RipTide APS valamivel puhább, mint egy 90a Venom DH pogi). Mivel az Arsenal függő geometriája nem enged alulra alátétet (azért be lehet azt tenni), ide érdemes keményebb pogikat helyezni, hiszen alátét nélkül kevésbbé tartanak oldal irányba, mint egy peremes alátéttel befogatott bushing esetében. Lássuk én miket próbáltam, és az én súlyomhoz (78 kiló) melyik a nyerő párosítás cruisinghoz, lightosabb slideolgatáshoz, és nagyobb sebességű, stabilabb ridehoz!

Freeride, sliding:

Mivel a PNL függőmben alul 95a (piros) felül pedig 90a (sárga) RipTide pogik vannak (nem tall, normál méret) és ez tökéletesen tart nagyobb sebességnél is, mégis kanyarodik, ezzel a kombóval kezdtem a Moonshine Hungarytól kölcsönkapott 180mm-es, 50 fokos Arsenal függőben is. Topmount deszkát használtam, 24,75"-ös tengelytávval. Ez nagyjából közepesen széles freeride állást eredményez a függők között. Ha droppolt, vagy dropthrough deszkát használtam volna, vagy bármit, ami nem topmount, puhább pogik kellettek volna ugyanahhoz a stabilitáshoz a nagyobb tengelytáv, és a másfajta állás miatt. Csak egy topmount deszkán lehet annyira a függőkhöz közel állni, hogy az erők (a súlyod) egészen közvetlenül, nagyon rövid erőkarral a függők tengelyére hasson. Tartottam magam a cég javaslatához, és nem tettem alulra peremes alátétet. Arra voltam kíváncsi, vajon mit lehet így kihozni ebből a függőből.

Advertisement
95a boardside, 90a roadside bushing kombináció.

A fent leírt durométer kombó nem volt rossz, de a függők standup slide-ra fordulásnál túlságosan bedőltek, éreztem, hogy hiányzik a peremes alátét tartása, a dőlésnek nem volt jól érezhető, határozott végpontja. A setup nagyon jól kanyarodott, lejtős, gyorsabb carving jól ment vele, 180 slideok, kesztyűs slideok: pipa. Járdára, vízszintes utakra azért lomha így az Arsenal, bár jó stabil dance lépéseket enged: adta magát erre a teszthez használt Moonshine Elixir lap.

Advertisement
Freeride-ra ez lett a nyerő: 97a boardside, 86a roadside, alátét nélkül.

Topmount deszkán, 24,75" tengelytávnál, 78kg testsúly mellett a számomra ideális RipTide Tall bushing kombináció freeridehoz végül a 97a boardside, 86a roadside kombináció lett. A puhább “út oldali” pogi felelős a kanyarodásért, a kemény “deszka oldali” pogi pedig a stabilitást adja. Érdekes, hogy míg egy 97a Venom pogival simán lehetne diót törni, RipTide-ban, ráadásul alátét nélkül a 97a egyáltalán nem érződik döglöttnek, vagy túl keménynek az Arsenal függőben.

Advertisement

Cruising, carving, dancing

Kíváncsi voltam arra is, hogy vajon az alapvetően freeridera és DH-ra készült Arsenal függőket be lehet-e lőni pattogósabb utcai gurulászáshoz a RipTide tall pogikkal. Tudtam, hogy a 95a és 97a bushingokat elfelejthetem, kipróbáltam, milyen, ha mindkét oldalra sárga, 90a barreleket teszek. Az eredmény meglepően jó lett. Ezzel a kombinációval az Arsenal függők életre kelnek sík terepen is. 70-80 kg testsúllyal akár DT, vagy dropped deszkákon is működhet ez az összeállítás. Bár az Arsenal gyári pogijai is 90a-k elvileg, ez senkit se tévesszen meg. A 90a Riptide APS pogik teljesen más élményt adnak, mint a gyári bushingok.

Advertisement
90a - 90a sárga pogik körben, városi, pattogósabb ridehoz.

A lehetőségek száma persze végtelen, bármivel ér kísérletezni. Összességében fontos megjegyezni, hogy a megfelelő bushing kombó erősen függ a testsúlytól, a tengelytávtól, a deszka felépítésétől is. Ha beruházol egy Arsenal függőbe, a Moonshine Hungary tesztdeszkáin te is kipróbálhatod, melyik kombó a legjobb neked. Figyelj a kerékméretre is: a wheelbite könnyen elkerülhető, ha szimplán egyel keményebb pogit használsz. Az én favorit összeállításaim:

Advertisement

Freeride/sliding (akár DH): 97a - 86a,

Lightos slideolgatás, technikásabb freeride: 95a - 90a

Carving, dancing: 90a-90a

Szuperlaza cruising: 90a - 86a

Share This Story