longboard blog
longboard blog
Illustration for article titled Moonshine Spirit - a versenyre termett tankocska

Már a tavalyi szezonban is egyre népszerűbbek voltak DH körökben a 10"-nél keskenyebb, rövid, szlalom inspirálta deszkák 180mm alatti, Ronin, PNL, vagy Aera felfüggesztésekkel. Talán a Maryhill Festival of Speed, a legnépszerűbb éves DH verseny után lehetett leginkább ilyen setupokkal találkozni az interneten, hiszen a Maryhill az egyik legtechnikásabb, legkanyargósabb pálya a hivatalos versenynaptárban. Az utóbbi hónapokban aztán több cég is megjelent 9" körüli szélességű, 33-34" hosszú, egy hagyományos utcai gördeszkánál alig nagyobb DH lapokkal. A Landyachtz Charlie Horse, az idei mini Wolf Shark, a Rayne Libido, vagy a Loaded Truncated Tesseract után a Seattle-i Moonshine Longboards MFG is letette a névjegyét erre a piaci szegmensre is.

Advertisement

A Moonshine DH deszkája Spirit (azaz “párlat”) névre hallgat, és nemcsak az alkoholkultúrából merített névben hasonlít a cég többi longboardjára. Ez a 34" hosszú, 9" széles kis tankocska mindössze egyetlen réteg fából készült, uretán peremekkel, és felfüggesztés-alapokkal, vaskos üvegszál-bundába ágyazva (az igazán profiknak karbon változatban is elérhető). A deszka egyedi minőséget képvisel a piacon: annyira könnyű, mintha valami habból lenne kivágva, mégis erős és szemernyi flex sincs benne. Formája klasszikus directional DH alak, hegyes orral, csapott farral. A deszka teljes hosszán erős rocker konkáv húzódik végig, mely a felfüggesztések feletti microdrop-okkal és wheel flare-ekkel (rájaszárny) kiegészülve, nagyon hatékony és szuperkényelmes állófelületet eredményez.

Grip
Grip
Advertisement

A deszka bár kicsi, tengelytávja 22,5 és 26,5 között állítható, utóbbi beállítással stabil a legnagyobb csapatásokhoz vagy versenyhez is. A keskeny állófelület a drop-ok között 23,5" hosszú, így aki nagyobb terpeszhez szokott, ezt szűknek tartja majd. Tanulni persze sosem késő elkezdeni: én is a 26" körüli állófelületeket preferáltam anno, de ma már tudom, hogy egy 23-24"-es platformon, megfelelően alacsony súlyponttal sokkal finomabban, és még könnyebben is slideol az ember, mint csaknem nyújtott térdekkel, szélesre vett állásban. Gyakorlat teszi a mestert, és én még messze vagyok a sensei fokozattól, de már tudom, hogy a fórumokon népszerű “small stance” slideok megjöhetnek idővel, és minél jobb valaki, annál kisebb platformokat talál a legkényelmesebbnek.

Illustration for article titled Moonshine Spirit - a versenyre termett tankocska
Advertisement

A keskeny és rövid felépítés miatt a Spirit rendkívül agilis tud lenni miközben stabil marad. Ez a titok, ami miatt a versenyzők és a gyártók a kisebb DH deszkák felé forultak. Megfelelő szélességű, 165-ös Arsenal Cast, vagy 178-as PNL Strummer függővel szerelve, szörfös, fürge, nagy sebességnél is jól kanyarodó setupot kapunk a Spiritből. Caliberrel is működik persze a dolog, de a deszkánál szélesebb, 180mm pluszos függők kicsit lomhábbá-stabilabbá teszik a setupot.

A Spirit Moonshine White Lightning 70mm 81a DH kerekekkel szerelve hegyről lefelé, és túrázáshoz is fantasztikus: A rocker és a flush mount (süllyeszett) függő szerelés miatt a felépítés alacsony, a deszka jól hajtható hosszabb távon is. A kerekek gyorsak és meg sem kottyan nekik egy-két úthiba, vagy kavics. Az uretánból kialakított felfüggesztés-alap shock pad-ként működik és csillapítja a rázkódást. Lejtős útszakaszokon az ember csak besüpped a microdrop-ok közé és...wooooshhh!

Advertisement
Illustration for article titled Moonshine Spirit - a versenyre termett tankocska

Freeride-ra talán nem mindenkinek való a Spirit a már említett szűkebb állófelület miatt. Viszont ha egyszer megszokja az ember, nem is akar más deszkát. A rájaszárnyak, a rocker és a drop-ok eleve jól tartják a lábat, ehhez jön még 9"-es keskenység, ami lehetővé teszi, hogy a talpak csúsztatása nélkül is érezzük a peremeket, így a kontroll is nagyobb mindenféle slide esetében.

Advertisement
Csúszásra termett setup
Csúszásra termett setup

Összességében: bár a Spirit a gyártó szerint elsősorban a kisebb riderek számára a legmegfelelőbb választás, a 186 centimmel én magam is nagyon megszerettem a teszt két hete alatt. A topmount platform néhol tanulásra inspirál, néhol csak egyszerűen kényelmes, épp annyi benne a konkáv, amennyi valóban hasznos is, a huplik nem túl agresszívak mint néhány ma divatos freeride deszka esetében. A deszka funkciói, felépítése és minősége pedig tökéletes telitalálattá teszik a Spirit-et. Ha idén egy igazán modern csúcsminőségű deszkát szeretnél, korábban túl nagynak találtad a 10" széles és 36-39" hosszú tankokat, vagy csak hozzám hasonlóan mindig szívesen kísérletezel valami új dologgal, szerezz egy Spiritet. Azon kapod majd magad, hogy a többi deszkád leginkább csak porfogó marad.

Advertisement

Köszi a tesztfelszerelést a hazai forgalmazónak! További, Moonshine-hoz kötödő tesztek a Boardside-on hamarosan:
- Arsenal 165 Cast felfüggesztések
- White Lightning 62mm drift kerekek 78a, 81a, és 82a keménységben

Share This Story

Get our newsletter