Talán a Loaded Chubby Unicorn-nal kezdődött pár éve de lehet, hogy csak az a deszka hozta be igazán a mainstreambe a különféle alternatív anyagok használatát. Uretán peremek, “gumi” borítás, parafa, aztán később az üreges hollow tech szerkezet a Landyachtztól, idén pedig a Seattle-i Moonshine Longboards kápráztat el bennünket egészen egyedi, wakeboard-longboard hibridekkel.

Jól áll neki az ásó

A Moonshine deszkák magja fából készül, amit kívülről üvegszálköpenybe csomagolnak, majd vastag uretán réteggel szegélyeznek a műhelyben. Még a felfüggesztésfuratok is uretánból vannak, így a fa mag gyakorlatilag légmentesen szigetelt, és vízálló. A szaktudás nyilván a cég wakeboardos múltjából ered, de jól jön a négyévszakos klímával megvert országokban is, ahol nincs egész évben hepiség, meg szansájn, mint a longboard őshazájának számító Dél-Kaliforniában.

Magyarországra egy régi wakeboardos forgalmazó, a Slingshot Hungary hozta be a Moonshine márkát mégpedig a világpremierrel egy időben, ami ritka ezen a piacon. Facebook oldaluk már készen van, a webshop is jön hamarosan. A legismertebb amerikai skateshopok, a Muirskate, a Motion Boardshop, vagy a Daddy’s is csak idén tavasszal vette fel a palettára ezeket a deszkákat, pár héttel később, a forgalmazó jóvoltából pedig már a Boardside is tesztelhette a márka freeride/DH zászlóshajóját, a Moonshine Hooch-ot. Sokmindent kell mondanom erről a lapról, de mielőtt belekezdenék, nézzük meg milyen deszkákat kínál az Amerika észak-nyugati partján működő apró manufaktúra.

Advertisement

Rum Runner, Firewater, County Line, Hooch - fotó: Slingshot Hungary

A Hooch mellett legismertebb lapjuk a valamivel rövidebb, mikrodropokkal ellátott brick deszka, a Rum Runner, ami elsősorban versenyre való DH lap, karbon változatban is készül. Ahogy a Hooch-nak, ennek a deszkának is megvan az ára, mégpedig a felső kategóriában valahol, de azért jóval a Loaded Chubby Unicorn, az első extravagáns uretánba burkolt longboard alatti tartományokban. Egy Moonshine lap kompletten kerül 300 dollárba, míg egy Chubby a “deck only” kategóriában kóstál nagyjából ennyibe. Európában 224 euró a Hooch, a Chubby pedig (elképesztő), 379 euróba kerül a Sickboardsnál.

Szóval Hooch és Rum Runner a DH/freeride huszároknak, a slideolgatni, cruise-olni vágyóknak pedig különféle flexekkel dropthrough deszka is van, a County Line sorozat. Ráadásnak még egy 35”-es freeride/DK lap is található a Moonshine kínálatában, Firewater, azaz tüzes víz néven.

Advertisement

Nyilván felfigyeltetek rá, nem is véletlen, hogy a cég az amerikai retró alkoholkultúrából meríti a deszkák brandingjét, innen a nevek is: a Moonshiner szeszcsempészt, a Hooch iszákost jelent magyarul a design pedig ehhez alkalmaznodik. A sajtófotók olyanok, mintha egy kézműves whiskyfőzdében készültek volna (a cég műhelyét The Distillery-nek hívják), ahol a nemes italokat tartalmazó butéliákat longboard deszkákra cserélték. Merész és izgalmas társítás, ráadásul a kézműves berúgás hipszter dolog, láthatóan be is jön mindenkinek a Moonshine marketingje.

Advertisement

No, akkor ennyi bevezető után töltök mégegy pohárral ebből a small batch bourbon-ből itt a konyhaasztalnál és elmondom, hogy milyennek találtam a Moonshine Hooch-ot józanul és félrészegen is kipróbálva. A deszka 38” hosszú, 9,75” széles, szimmetrikus állófelülettel, de a fekete végén megnyújtva és, “spoon” kicktaillel kialakítva. Az ilyen kick nemcsak felfelé kunkorodik, hanem oldalirányú konkáv is van benne, innen a neve: úgy tartja a lábat, mintha egy kanálba lépne az ember. A deszka hosszában rocker fut végig, jó mélyen, talán az Omen Airshiphez lehetne hasonlítani a standing platform kényelmét. Az Airshiphez hasonlóan a Hooch is flush mount felfüggesztéshelyeket kapott, ami nemcsak ellensúlyozza a rocker hosszanti hajlatát és garantálja a felfüggesztések eredeti dőlésszögét, hanem még alacsonyabbá teszi a lapot, hozzátéve a stabilitáshoz és a szörfös feelinghez freeride közben.

Advertisement

Az uretán-, és üvegszálburkolat elképesztő minőségérzetet kelt, a deszka pedig méretéhez képest annyira könnyű, hogy ilyet utoljára egy wakeboard, vagy egy Loaded carving deszka megemelésekor éreztem. Szinte alig van súlya, ezzel szemben semennyi flex sincs benne. A Rayne méregdrága habbal kifújt deelite lapjai, vagy a Landyachtz parasztvakító Hollow-Tech-je elbújhatnak emögott a konstrukció mögött. Lezúzhatatlan gumiperemek, pehelysúly, maximális kényelem a lábnak. Nézzük, hogyan viselkedett a Hooch igazi élőhelyén, a lejtős, aszfalttal boríott úttesteken.

Hát úgy, mint egy snowboard. Hipercsúszós Remember Lil Hoots kerekeken gondolatra csúszik, a merev felépítés, a kényelmes platform pedig segít abban hogy pillanatok alatt havas lejtőnek érezzük az aszfaltot, és slideolgassunk rajta mindenfajta erőlködés nélkül. A Hooch peremei élesek, nem kerekek, mint az Airshipnél, ezért a cipőtalp jól beléjük akadhat, a rocker miatt a slideok biztosak és hosszan kitarthatóak voltak. A gyári White Lightning Grip Downhill versenykerekekkel nem nagyon kísérleteztem, csak megeresztettem velük a Hooch-t néhányszor egy-egy biztonságos lejtőn: fantasztikus élmény velük a száguldás. A Hooch valahogy finomabban adagolja a rocker-t és a süllyesztett platformot, mint az Airship (amihez legjobban hasonlít), mégis hozza az angolul “sinked in”-azaz “belesüppedve” érzést. Nem a deszka tetején, hanem mintha egy kötésben állva gurulnánk, így kezdőknek, a slideokat vagy a sebességet még tanulóknak is jó választás lehet ez a deszka.

Advertisement

Végül a formáról: a Hooch ilyen babapiskóta formájú lap, a dereka keskenyebb, az állófelületnél kiszélesedik. Lehet szeretni, vagy nem szeretni ezt a formát, őszintén, nekem is szimpatikusabbak a hagyoményosabb nyíl, vagy brick alakú freeride lapok, de a Moonshine itt abszolút a funkcionalitásra ment. Így kényelmes, szörfös ez a deszka. Amire vigyázni kell: mivel ez a lap a felfüggesztések felett a legszélesebb, csak 180mm+ széles függőkkel érdemes próbálkozni centerset kerekek esetén. A PNL Strummer-em szélessége icipicit 180mm alatt marad, és borulékony vele a Hooch centerset kerekekkel. Caliberrel minden OK, itt a 180mm-nél is valamivel hosszabb hanger szépen kiér a deszka pereméig.

Advertisement

A gyári DH kerekekkel egy vadállat

Persze az igaz vagányság tudjátok mi lenne? 215-ös Indyk a Hooch-on, aztán hadd csússzon, mintha nem lenne holnap.