longboard blog

Longboarddal Barcelonában

Eddig méltatlanul hiányzott a Boardside blogról a longboardos útibeszámoló műfaja, amiben az avatatlan olvasó számára egészen szokatlan szempontok alapján születik ítélet egy-egy városról, vagy nyaralóhelyről. Kriston Gábor, e cikk szerzője például megérkezik Barcelonába, és miközben a turisták 99,9 százaléka a Gaudi inspirálta utcakövekben gyönyörködik, ő és fia, Zsombor bosszankodva zötyögnek a csempéken és arra gondolnak, miért nem tudnak ezek a katalánok egy rendesen simára aszfaltozott utcát építeni. Hiába, nekünk az összes városi nevezetesség egy nagy-nagy játszótér része. Gábor összefoglalójában bemutatja Barcelonát longboardos szemmel.

Spanyolországról elmondhatjuk, hogy longboard paradicsom és természetesen minden egyéb szempontból is ideális nyaralóhely. Idén nyáron volt rá lehetőség, hogy a fiammal együtt megtapasztaljuk milyen is az, amikor deszkával a talpunk alatt járjuk be az egyik legnépszerűbb városát.

Advertisement

Amivel az ember deszkás szemmel rögtön szembesül Barcelonában, az a helyi várostervezők beteges rajongása a kövekből kirakott járdák iránt. Förtelem! Nem csak esztétikai szempontból persze, de haladni rajtuk egy rémálom! A járdák 80%-a ilyen! A fugák is mélyek, annyira, hogy még enyhe lejtésnél is megállítják a kerekeket. Haladáshoz mindenképpen legalább 30 fokos szögben kell rajtuk gurulni, különben inkább a kézbevétel a jobb megoldás. Ha ez nem lenne elég, némely kerékpárutat is ezekből készítették el.

Szerencsére kerékpárútból akad bőven, bár néha igazán extrém módon is „kineveznek" egy-egy útszakaszt annak. Ilyen például az útjavítások szakasza, ahol lefestenek egy ideiglenes csíkot és rápingálják a kerékpárút jelét. Ezt párszor úgy oldják meg, hogy még azt sem nézik melyik oldalára teszik azt a csíkot! Ez a következőképpen mutat, járda, majd sáv az autóknak, majd legbelül, kerékpársáv. Mindezzel együtt egyszer sem volt gondunk a haladással, pedig a robogósok (amelyek a fő közlekedési eszköznek számítanak ott) is előszeretettel használják.

Advertisement

A kerékpárosok tempója simán tartható, lámpánál aki siet előremegy és ennyi. Zéró anyázással telt a teljes nyaralás ebből a szempontból. A közlekedési lámpák jelzéseit meglehetősen lazán kezelik főként a gyalogosok és a kerékpárosok, nem érdemes ész nélkül elindulni csak mert egy bringás is nekilendült.

Advertisement

Ami rendkívül szimpatikus a helyben, hogy minden(!) átkelőnél akadálymentesítve vannak a járdák. Nincs szükség a deszka fel- vagy éppen megemelésére. Sok vízszintes utcára ne számítson senki. A tengerparti sétányt kivéve szinte minden utcában van kisebb-nagyobb szintkülönbség és ez rengeteget dob a közlekedés élményén. A híres „La Rambla" utca például majd két kilométer hosszú carving paradicsom.

Advertisement

Láthatatlanná tévő varázslat, ez a longboard a gyalogosok szemében. Ameddig kézben viszed, kikerülnek, észlelnek, reagálnak. Abban a pillanatban, ahogy ráállsz a deszkára észrevétlenné válsz a szemükben! Én még ennyi koordinációképtelen vakegérrel az életben nem találkoztam. Ha a gyalogosok sebességével gurulsz, kirúgják alólad, átesnek rajtad, szemből is képesek neked jönni. Jobban jár az ember, ha lendülettel megy, akkor legalább valamelyest kiszámítható a reakciójuk. A pesti gyalogost ezek után isteni ajándékként értékelem. :)

Advertisement

Longboarddal közlekedő meglehetősen sok van, ebből következően megszokott a látvány annyira, hogy vissza sem köszönnek sajnos. Az itthoni viszonyokból kiindulva, mi üdvözöltünk minden hasonszőrűt és napokig nem értettük, miért néznek levegőnek.

Minden negatívum ellenére azonban maximálisan megéri longboard-ot vinni Barcelonába. Kényelmes, a tömegközlekedésnél gyorsabb, bárhova bevihető templomot, múzeumot, éttermet is beleértve. Ha az ember odafigyel, 2-3 utcán belül talál kerékpársávot, néha elég csak átmenni egy sugárút túloldalára.

Advertisement

A helyi közösséget a Longboard Barcelona oldal fogja össze. A honlapjukon használható információk vannak kölcsönzésről, boltokról, bejáratott helyekről.

Szöveg: Kriston Gábor

Share This Story