Eddig m√©ltatlanul hi√°nyzott a Boardside blogr√≥l a longboardos √ļtibesz√°mol√≥ mŇĪfaja, amiben az avatatlan olvas√≥ sz√°m√°ra eg√©szen szokatlan szempontok alapj√°n sz√ľletik √≠t√©let egy-egy v√°rosr√≥l, vagy nyaral√≥helyrŇĎl. Kriston G√°bor, e cikk szerzŇĎje p√©ld√°ul meg√©rkezik Barcelon√°ba, √©s mik√∂zben a turist√°k 99,9 sz√°zal√©ka a Gaudi inspir√°lta utcak√∂vekben gy√∂ny√∂rk√∂dik, ŇĎ √©s fia, Zsombor bosszankodva z√∂ty√∂gnek a csemp√©ken √©s arra gondolnak, mi√©rt nem tudnak ezek a katal√°nok egy rendesen sim√°ra aszfaltozott utc√°t √©p√≠teni. Hi√°ba, nek√ľnk az √∂sszes v√°rosi nevezetess√©g egy nagy-nagy j√°tsz√≥t√©r r√©sze. G√°bor √∂sszefoglal√≥j√°ban bemutatja Barcelon√°t longboardos szemmel.

Spanyolorsz√°gr√≥l elmondhatjuk, hogy longboard paradicsom √©s term√©szetesen minden egy√©b szempontb√≥l is ide√°lis nyaral√≥hely. Id√©n ny√°ron volt r√° lehetŇĎs√©g, hogy a fiammal egy√ľtt megtapasztaljuk milyen is az, amikor deszk√°val a talpunk alatt j√°rjuk be az egyik legn√©pszerŇĪbb v√°ros√°t.

Amivel az ember deszk√°s szemmel r√∂gt√∂n szembes√ľl Barcelon√°ban, az a helyi v√°rostervezŇĎk beteges rajong√°sa a k√∂vekbŇĎl kirakott j√°rd√°k ir√°nt. F√∂rtelem! Nem csak eszt√©tikai szempontb√≥l persze, de haladni rajtuk egy r√©m√°lom! A j√°rd√°k 80%-a ilyen! A fug√°k is m√©lyek, annyira, hogy m√©g enyhe lejt√©sn√©l is meg√°ll√≠tj√°k a kerekeket. Halad√°shoz mindenk√©ppen legal√°bb 30 fokos sz√∂gben kell rajtuk gurulni, k√ľl√∂nben ink√°bb a k√©zbev√©tel a jobb megold√°s. Ha ez nem lenne el√©g, n√©mely ker√©kp√°rutat is ezekbŇĎl k√©sz√≠tett√©k el.

Advertisement

Szerencs√©re ker√©kp√°r√ļtb√≥l akad bŇĎven, b√°r n√©ha igaz√°n extr√©m m√≥don is ‚Äěkineveznek" egy-egy √ļtszakaszt annak. Ilyen p√©ld√°ul az √ļtjav√≠t√°sok szakasza, ahol lefestenek egy ideiglenes cs√≠kot √©s r√°ping√°lj√°k a ker√©kp√°r√ļt jel√©t. Ezt p√°rszor √ļgy oldj√°k meg, hogy m√©g azt sem n√©zik melyik oldal√°ra teszik azt a cs√≠kot! Ez a k√∂vetkezŇĎk√©ppen mutat, j√°rda, majd s√°v az aut√≥knak, majd legbel√ľl, ker√©kp√°rs√°v. Mindezzel egy√ľtt egyszer sem volt gondunk a halad√°ssal, pedig a robog√≥sok (amelyek a fŇĎ k√∂zleked√©si eszk√∂znek sz√°m√≠tanak ott) is elŇĎszeretettel haszn√°lj√°k.

Advertisement

A ker√©kp√°rosok temp√≥ja sim√°n tarthat√≥, l√°mp√°n√°l aki siet elŇĎremegy √©s ennyi. Z√©r√≥ any√°z√°ssal telt a teljes nyaral√°s ebbŇĎl a szempontb√≥l. A k√∂zleked√©si l√°mp√°k jelz√©seit meglehetŇĎsen laz√°n kezelik fŇĎk√©nt a gyalogosok √©s a ker√©kp√°rosok, nem √©rdemes √©sz n√©lk√ľl elindulni csak mert egy bring√°s is nekilend√ľlt.

Advertisement

Ami rendk√≠v√ľl szimpatikus a helyben, hogy minden(!) √°tkelŇĎn√©l akad√°lymentes√≠tve vannak a j√°rd√°k. Nincs sz√ľks√©g a deszka fel- vagy √©ppen megemel√©s√©re. Sok v√≠zszintes utc√°ra ne sz√°m√≠tson senki. A tengerparti s√©t√°nyt kiv√©ve szinte minden utc√°ban van kisebb-nagyobb szintk√ľl√∂nbs√©g √©s ez rengeteget dob a k√∂zleked√©s √©lm√©ny√©n. A h√≠res ‚ÄěLa Rambla" utca p√©ld√°ul majd k√©t kilom√©ter hossz√ļ carving paradicsom.

Advertisement

L√°thatatlann√° t√©vŇĎ var√°zslat, ez a longboard a gyalogosok szem√©ben. Ameddig k√©zben viszed, kiker√ľlnek, √©szlelnek, reag√°lnak. Abban a pillanatban, ahogy r√°√°llsz a deszk√°ra √©szrev√©tlenn√© v√°lsz a szem√ľkben! √Čn m√©g ennyi koordin√°ci√≥k√©ptelen vakeg√©rrel az √©letben nem tal√°lkoztam. Ha a gyalogosok sebess√©g√©vel gurulsz, kir√ļgj√°k al√≥lad, √°tesnek rajtad, szembŇĎl is k√©pesek neked j√∂nni. Jobban j√°r az ember, ha lend√ľlettel megy, akkor legal√°bb valamelyest kisz√°m√≠that√≥ a reakci√≥juk. A pesti gyalogost ezek ut√°n isteni aj√°nd√©kk√©nt √©rt√©kelem. :)

Advertisement

Longboarddal k√∂zlekedŇĎ meglehetŇĎsen sok van, ebbŇĎl k√∂vetkezŇĎen megszokott a l√°tv√°ny annyira, hogy vissza sem k√∂sz√∂nnek sajnos. Az itthoni viszonyokb√≥l kiindulva, mi √ľdv√∂z√∂lt√ľnk minden hasonszŇĎrŇĪt √©s napokig nem √©rtett√ľk, mi√©rt n√©znek levegŇĎnek.

Minden negat√≠vum ellen√©re azonban maxim√°lisan meg√©ri longboard-ot vinni Barcelon√°ba. K√©nyelmes, a t√∂megk√∂zleked√©sn√©l gyorsabb, b√°rhova bevihetŇĎ templomot, m√ļzeumot, √©ttermet is bele√©rtve. Ha az ember odafigyel, 2-3 utc√°n bel√ľl tal√°l ker√©kp√°rs√°vot, n√©ha el√©g csak √°tmenni egy sug√°r√ļt t√ļloldal√°ra.

Advertisement

A helyi k√∂z√∂ss√©get a Longboard Barcelona oldal fogja √∂ssze. A honlapjukon haszn√°lhat√≥ inform√°ci√≥k vannak k√∂lcs√∂nz√©srŇĎl, boltokr√≥l, bej√°ratott helyekrŇĎl.

Szöveg: Kriston Gábor