Levi Green a Rayne és a PNL csapat ridere Észak Kaliforniából származik, 2002 óta deszkázik. Arról ismert, hogy minden deszkáját ujrafúrja, és hihetetlen iramban tolja velük a 180 slideokat. Levi a tavalyi YouTube-os videó termés legjobb filmjeiben rendre ott slideol, szinte nem lehet megállapítani, hogy éppen switchben, vagy irányban áll a lapon. Védjegye a folyamatos 180 forgás hegyről lefelé, végén egy switch speed check slide-dal. Levi legutóbb a Rayne Darkside-ot tesztelte megjelenés előtt, de dolgozik új, kísérleti PNL függőkön is. A Boardside-nak adott email interjúban mesél arról, hogyan kezdődött minden, mi a kedvenc setupja, mit csinál, amikor nem deszkázik, lesz-e saját pro modellje, és mi szerinte a legfontosabb downhill trükk. (Fotó: Greener Pastures)

Hogyan kezdted a longboardozást?

Második gimis koromban volt egy elég csúnya térdsérülésem és kellett valami, amivel felerősítem magam. Megláttam egy Sector 9 Haleiwa deszkát egy helyi skateshop kirakatában és egyből meg is vettem. Kiderült, hogy ez a deszka nemcsak arra volt tökéletes megoldás, hogy a városban eljussak egyik helyről a másikra, hanem, a helyi kisebb dombokon is lehetett vele csapatni. Egyik nap, amikor egy haveromékhoz mentem longboarddal, kicsúsztam egy kanyarban, és akkorát estem, hogy az egész testem tele lett horzsolásokkal. Még aznap este rászálltam az internetre és elkezdtem keresgélni videókat, amikből megtanulhatom, hogy hogyan kell ezt jobban csinálni. Végül begépeltem a keresőbe a "longboard slide" szavakat. Az első videó, ami feljött, egy régi Coast Longboarding Evolution epizód volt, amiben Raggie English a legelső jelenetben csinál egy toeside predriftet Landyachtz Evo-ján. Azt hiszem a Britannia Downhill verseny volt az. Másnap vettem egy Evo-t és a következő héten slide kesztyűt is csináltam magamnak. Azóta abba sem hagytam a longboardozást.

És ezután, hogyan alakult a deszkás karriered? Hogyan lettél profi?

Szinte azonnal annyira rákattantam erre a sportra, hogy még mindenféle szponzoráció, meg partnerség előtt már az összes hétvégén utazgattam a környéken. Új hegyeket keresetem, meg minden létező amatőr versenyre beneveztem. Még mindig csak alsós gimis voltam akkoriban, és sokat kellett tanulnom, nem fordíthattam annyi időt a sportra, amennyit szerettem volna. Végül nekiveselkedtem a tanulásnak és másfél évvel korábban leérettségiztem, így nyertem több mint egy évet, amiben azt csinálhattam, amit igazán szeretek. Deszkáztam, gyógyulgattam a sérülésekből, haha! Mellette dolgoztam is itt-ott. Hamarosan felkeltettem pár cég érdeklődését, akik szponzorálni kezdtek. Ez aztán segített tovább lépnem.

Mit jelent neked a longboardozás?

A wrongboarding (mindenféle kevert stílusban "poéndeszkázás") jelentette nekem a kiutat abból a kisvárosból, ahol felnőttem és lehetőséget adott arra, hogy felfedezzek egy csomó mindent a világban. Rengeteg barátot szereztem világszerte, csak ennek a szenvedélynek köszönhetően. Nincsenek határok, nincsenek előítéletek, csak egy nagy közösség, emberek 4 keréken. Ez segített, hogy azzá legyek, aki ma vagyok, szóval ez a sport rengeteget jelent nekem.

Advertisement

Mire vagy a legbüszkébb, és mi jelentette eddig a legnagyobb kihívást az életedben?

Nehezen tudok büszke lenni magamra ez sok problémát is okoz az életemben… De őszintén: a legnagyobb kihívás az volt, hogy elfogadjam a tényt: nem tudom abbahagyni a deszkázást. Az összes vér, veríték és sör (blood, sweat and beers) ellenére ez lett az életem.

Mi a kedvenc stílusod?

Legjobban a hosszú, szörfözős hegyi utakat szeretem. A legjobb az, amikor az út diktálja hogyan menj rajta végig, nincsenek terveid, csak követed a flow-t, ahogy az útépítők is haladtak régen. Van valami elképzelésed arról, hogy mi fog történni, de igazából csak veszed az akadályokat egymás után, ahogy jönnek. Nem vacakolok azzal, hogy megjegyezzem az összes kanyart egy pályán. Szeretem, ha az összes legurulás kicsit más, mindegyik egyedi élmény, mintha az első lenne. Ha így gondolkozol, izgalmasabb minden ride, vannak meglepetések és minden gurulás friss élményt jelent.

Advertisement

Mi volt tavaly a legjobb esemény, amin részt vettél?

A tavalyi szezon legemlékezetesebb pillanatai mind Vancouver-hez kapcsolódnak, amikor a Rayne csapattal együtt nyomattuk. Bejártuk fél Amerikát, és minden versenyen ott voltunk. Annyi csodás dolog történt, hogy nem is tudnám felsorolni.

Advertisement

2014 mit hoz szerinted a longboard sportban?

A versenyek világában egyre jobban megjelenik az Aerolid sisak. Komolyan, jön vissza. Tovább erősödik a street és a longboard összeolvadása. A wrongboarderek, akik mindent csinálnak mindenféle deszkán sokkal nyitottabbak és kísérletezőbbek, mint a skate parkok, vagy a pool-ok rajongói. Erősödik a nemzetközi szcéna, egyre több lesz a néző, rajongó. Mást egyelőre nem látok előre, inkább csak megyek az áramlattal. Úgy könnyebb, haha!

Melyik versenyt várod leginkább 2014-ben?

Hú, nagyon izgatott vagyok, mert idén megyek Szlovéniába a KNK longboard tábor és versenyre! Mindig nagyon várom, hogy új pályákon és országokban gurulhassak!

Advertisement

Mi a kedvenc setup-od mostanában?

Egy Rayne Catalyst Independent függőkön. Freeride-ra, városi gurulásra, de még DH-ra is használom. 62mm-es Rayne Envy-vel nyomatom, ez garantáltan szuper setup bármit is csinálj a deszkán aznap…

Neked van olyan, hogy minden idők legjobb setupja?

Általában ritkán maradok sokáig egy deszkánál. Nagyon rápörögtem mostanában egy átalakított prototípus Rayne Otherside-ra (a Darkside hosszabb, 38 inches változata). Mostanában új PNL függőket és bushingokat is tesztelek. A legjobban azokat a setupokat szeretem, amiket átalakíthatok, hogy teljesen nekem legyenek testreszabva.

Advertisement

Mit csinálsz, amikor nem longboardozol?

Haha, sok mindent csináltam régen, de ezek mind lassan elhalványultak, ahogy teljesen elmerültem ebben a kultúrában. Manapság, ha nem deszkázom, akkor legtöbbször olvasok egy jó könyvet, vagy főzök vlami érdekeset. Imádok főzni.

Advertisement

A hivatalos riderség mellett PNL-nél és a Rayne-nél mást is is dolgozol?

Igen! Most költöztem ide Costa Mesa-ba (Dél-Kalifornia, a PNL központja) és segítek a PNL raktár működtetésében, ami kapcsolatban áll a Rayne Kaliforniai raktáraival. Tök jó, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatok, amikben amúgy is nyakig benne vagyok, és imádom. És persze az sem rossz, hogy errefelé majdnem egész évben süt a nap. Mostanában kezdtem el a PNL-lel egy új felfüggesztés designon is dolgozni amit aztán tesztelünk a Raynes arcokkal it a környező hegyekben. Itt vagyunk Dél-Kaliforniában ami azt is jelenti, hogy egész évben tudjuk nyomatni a Rayne videókat, mert itt jobb az idő, mint odafent Kanadában :)

Arról vagy ismert, hogy minden lapot újrafúrsz, nem vagy elégedett a gyári wheelbase-zel. Van rá esély, hogy hamarosan lesz egy saját pro modelled?

Advertisement

Haha, ezek szerint már beszélnek erről…Igen, mindent újrafúrok, hogy a függők felett állhassak, ami számomra a legnagyobb erőátvitelt jelenti a slideoknál. A legtöbb gyári wheelbase a lapok konkávja miatt csak módjával állítható, de ez engem nem tart vissza attól, hogy a saját kedvenc wheelbase-emet használjam. Ez kb. bármi lehet 22" és 26" között, de igazából ritkán mérem meg, hogy pontosan mennyi az annyi. Oda fúrom a függőket, ahol a legjobb érzés a ride, és ami a legjobban megfelel az én stílusomnak. Ez mindenkinek egyéni preferencia. A Pro modellel kapcsolatban: erről inkább kérdezd meg Les-t, Haha! (Les Robertson a Rayne marketing főnöke). Van egy csomó tervem, ha egyszer lehetőséget kapnék…

Levi Green 10 év múlva még mindig deszkázik majd?

Remélem! Ha így előre gondolkoznék, sokkal jobban kellene vigyáznom magamra :) és a baleseteimet is jobban ki kellene kezelnem. Addig csinálom, amíg a testem engedi. Csak az idő döntheti ezt el…

Advertisement

Mit tanácsolsz annak, aki most ismerkedik a Downhill és a freeride világával?

A legfontosabb trükk a lassítás. Ha bármilyen szituációban tudsz fékezni, akkor készen állsz arra, hogy olyan gyorsan menj, ahogy csak akarsz.

Mit üzensz a magyar közösségnek?

Legyen bármilyen deszkád, a legfontosabb, hogy érezd jól magad rajta!