Három évvel ezelőtt Tan Tiennel kezdtem longboardozni, és nagyon szerettem. Aztán ahogy egyre inkább a freeride felé fordultam, kellett egy másik lap, ami nem ennyire flexibilis, és hosszabb a standing platformja, azaz a hasznos felület, ahol megvetheti a lábát az ember. 2011-ben eladtam a Tan Tien-t, és vettem helyette egy Longboard Larry DK Penguin-t, aminek - mint utóbb kiderült - szintén meglehetősen rövid a hasznos állófelülete. Ezt akkor még nem tudtam, és amikor azt a deszkát is eladtam, már végképp rabjává váltam a Tökéletes Setup utáni hajszának, de ez már egy másik történet.

Közben eltelt több mint két év és nagyon sokat tanultam a longboardokról, persze fejlődtem is. Amikor a Británszky Jani Facebook-on megkérdezte, hogy van-e kedvem tesztelni a Flex 2-es Tan Tienjét, elsősorban arra voltam kíváncsi, milyen érzés lesz újra ezen a deszkán állni. Vajon a mai tudásommal jobban ki tudom majd használni? Utólag jó döntés volt megválni tőle? Mit tudok kihozni belőle csaknem 2 év gyakorlás után?

Első benyomások

A Tan Tien 39" hosszú, 8,75" széles dropthrough deszka. Jani setupja 75mm-es Otang Durian kerekekből és cone bushingokból állt, amiket egy Bear 852-es függőbe szorított. És ez baj.

Jani térdműtétje előtt két nappal adta nekem kölcsön a deszkát. Azt mondta, úgysem tudja majd használni a következő hónapokban. Azért csavarodott ki a térde, mert a lába beleért a kerekekbe. Egy cutout dropthrough deszka esetében az alacsony felépítés és a szabadon lévő kerekek miatt ez a veszély mindig fennáll, de a Durianok választása erre a deszkára nagy hiba volt. A 75 milis kerekek szinte egy síkban vannak a lappal, így elég egy rossz mozdulat és beleér a cipő, ami a Tan Tien rövid, mindössze 23"-os hasznos "standing platform"-ján kb 2 perccel a gurulás megkezdését követően garantáltan megtörténik. A Tan Tienre tilos 70 mm-nél nagyobb kerekeket tenni pláne szuperlaza cone bushingokkal, dropthrough setupban.

Advertisement

Első dolgom tehát az volt, hogy a pogikat dupla barrelre cseréljem (a Bear függőkbe puhák valók a zárt bushing seat miatt). Alulra 83-as Venom barrel, a tetejére pedig két, a befőttes üvegemben talált eredeti világoszöld Bear pogi került. A Durianokat félretettem, és helyettük a 70 millis Butterballs-okat szereltem fel. A Tan Tien készen állt a próbára.

Külcsín

Gyönyörű deszka a Tan Tien ez nem vitás. Sokféle setuppal gurultam az utóbbi időben a városban de ezt bámulták meg a legtöbben, mintha egy új sportautóval paroláztam volna az Andrássy úton. Kora 2010-es megjelenése óta a deszka facelift-et kapott: a parkettahatású intarzia modernebb festésre váltott a lap hasán, a griptape pedig sokkal erősebb lett, ráadásul a lap közepén ezüstösen csillog, a kicktaileken pedig matt fekete színű.

Advertisement

Ez a Loaded deszka a katalógus szerint freestyle-ra van elsősorban. Szimmetrikus, double kick lap, camber konkávval, jó sok flex-szel és némi oldaltartást biztosító radial konkávval is felszerelve. A hatalmas longboard sztárokat (Adam Colton, Kyle Chin és a Wheelbase magazin alapítója, a kissé már nagypapás Marcus Bandy) felvonultató egykori intro videóban még "progresszív longboarding"-nak nevezték a ma már általánossá vált városi freeride/freestyle stílust. A Tan Tien ennek az irányzatnak volt az előhírnöke mára azonban egy csomó deszka létezik, ami a legtöbb tekintetben jobb nála.

A ride

Tudok olliezni, meg shuvitokat nyomatni street deszkával, de a freestyle sosem volt az én műfajom, így nem tudom megítélni mennyire jó freestyle lap a Tan Tien. Abban viszont majdnem biztos vagyok, hogy bármennyire jó is a Tan Tien freestyle-ra, egy vérbeli street deszka jobb nála. Freeridera alkalmas a lap, azon a dombon slidolgatam vele, ahol a Rayne Vandallal is szoktam, csúszik is szépen, elég stabil a nagyobb sebességekhez, de nem az igazi. A flex nem a slideok barátja, a rövid standing platform miatt bizonytalan az állás a lapon.

Advertisement

Jól slideol a Tan Tien, de rengeteg deszka létezik, ami sokkal jobb nála slideolásra. Az a helyzet, hogy számomra a Tan Tien igazi erénye a sima, finom, könnyed gurulás. Ez az első deszka, amin egyszerűen nem volt kedvem semmi máshoz, csak suhanni, carvingolni, pumpálgatni (a Tan Tien elég széles a kényelmes pumpinghoz, a Fattail-lel ellentétben). Ha slideolni akarok, akkor egy topmount freeride deszkát választok, ha trükközgetni, akkor valami rendes double kick-et. A Tan Tiennel utazni lehet legjobban, sokkal kényelmesebben mint a Fattaillel, és cikázósabban, sportosabban, mint a hosszabb Dervish-sel.

Advertisement

Összegzés

A tesztnapok végére megállapítottam, hogy jól döntöttem, amikor megváltam a Tan Tienemtől. Akkor a freeride volt az irány, ami felé elindultam, és ehhez nem az igazi a Tan Tien. Egy merev topmount deszka ezerszer alkalmasabb slide tanuláshoz, a Tan Tien inkább arra jó, hogy megismertessen a longboardozás világával. A híres Loaded flex, a csodálatos gurulás-élmény, a fénysebes cikázások, az alacsony felépítés miatti könnyű push, és szörfös carving miatt viszont ha tehetném, vennék egy Tan Tien-t azokra a napokra, amikor nincs kedvem slideolgatni, csak elindítani valami jó kis zenét, és vigyorogva keresztülhasítani a városon. Pattogtasson flexi bambusz lapokat freestyle trükközésre és tanuljon slideolgatni Tan Tiennel aki 20 évvel fiatalabb nálam.