Írtam már egy első benyomások posztot a PNL Strummer felfügesztésekről, következzen most egy részletesebb kritika, amiből megtudhatjátok miért jó igazából egy precíziós függő.

Áradoztam korábban arról, hogy milyen pontos, finom, szép, precíz egy ilyen felfüggesztés, ezeket a tulajdonságokat már kézbevételkor látja az ember. Egy cast, azaz öntött felfüggesztés általában vastagon festett, hogy a festék eltakarja a rögöcskéket, apró öntvényhibákat, amik persze nem számítanak, mégis összességében durvának hat egy ilyen termék. A PNL-ek ráadásul precíziós spacerekkel és különleges, belső galléros bushing alátétekkel érkeznek. Ezek laposak, nincs karimájuk, belül viszont nem csak lyukasak, hanem egy gyűrü van a közepükön, amit a bushing ba kell nyomni. Így kanyarodás közben az alátét nem csúszkál a bushing tetején, hanem szorosan rajta marad: legalább egy-két durométerrel keményebbnek tűnik így bármelyik gumipogi.

Ott van persze még a ball pivot, azaz a gömb alakú T-alak csúcs, ami cuppanó hang kíséretében pontosan szorul a RipTide uretánból készült pivot cupba. Erről is megírtam már, hogy miért és hogyan tesz hozzá a kanyarodás, és dőlés élményhez. Arról is írtam korábban, hogy egy precíziós felfüggesztés nem lötyög, nem csúszkál, a kanyarok pontosak vele. Azt állítottam azonban, hogy annak éri meg, annak érdekes egy ilyen mechanika, aki igazán komolyan gondolja ezt a sportot.

Advertisement

Pár hét tesztelés után most következzen egy összegzés arról, hogyan is működik a PNL Strummer. Az összehasonlításhoz vegyünk képzeletben egy Caliber függőt. Jó kis öntött aluminium, carvingra és freeride-ra is megteszi. Keményebb bushingokkal, jól slideolható nagyobb sebességnél is. A pogi azonban nem illeszkedik tökéletesen a T-alakba, így mindig lesz valami játéka, ami csak nagyobb sebességnél jön elő igazán. A precíziós felfüggesztés megfelelő keménységű pogival, belső galléros alátétekkel ezzel szemben atomszilárd, mégis kanyarodik annyira, amennyit a bushing durométere (és nem a pontatlanságból eredő csúszkálás) enged.

És itt a lényeg: mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagy sebességnél is biztonságosan állsz a deszkán.

- Sokkal kisebb bármilyen speed wobble lehetősége.

- Kényelmesen felvehetsz különböző testhelyzeteket (láb pozíciókat) anélkül, hogy a deszka akárcsak megremegne alattad.

Advertisement

- Jobban felfedezheted a deszka ergonómiáját.

- Lenézés nélkül a lábaddal kitapogathatod a konkávot.

- A slideot jobban kitarthatod, nem nyaklik meg a deszka, de nem is döglött/kőkemény.

Advertisement

Nézd meg ezt a képet:

a rider súlypontja egyáltalán nem a deszkán van. Mégis látható, hogy a longboard stabilan gurul alatta, szinte megtámasztja a lábat. Ha slidera kerül a sor, elég csak finoman kitolni a deszka farát, nem kell egész testtel ráfordulni a manőverre. Ilyet vagy egy precíziós felfüggesztéssel lehet, vagy egy jó kemény bushingokkal szerelt öntött függővel, ami viszont cserébe döglöttebb, illetve mindig lesz benne valami kis bizonytalanság.

Advertisement

Nézd meg ezt a videót, és figyelj a deszkára:

A lassított felvételeken látszik, hogy a függő nagyon stabil. Slide közben a deszka meg se rezzen a rider lába alatt, alig dől meg. A PNL Strummer ugyanakkor nyitottabb bushing seatjével, 47 fokos baseplatejével erősen freeridera optimalizált felfüggesztés. Nem csak versenyre való, mint egy Ronin: egy puhább összeállításban a PNL akár hétköznapi slideolgatáshoz, gyakorláshoz is ideális és elnyűhetetlen társ.

Advertisement

És hogy melyik mégis az a cast felfüggesztés, ami a legközelebb áll ehhez az élményhez? A Sabre és a Caliber. Utóbbiban persze minden uretán alkatrészt ki kell cserélni, de erre van már megoldás. Egyelőre sajnos csak a Sickboardról rendeve csinálhatsz magadnak precíziós hatású öntött függőt, Riot és RipTide alkatrészek vételével. A PNL galléros alátétek ugyanitt külön is megvásárolhatóak. 12 euróért. Ezekre a kiegészítőkre lesz szükséged:

Az Amerikai Muirskate külön csomagban árulja azokat a termékeket, melyek segítségével a gyári vacakok helyett jól működő DH/Freeride függőket készíthetsz magadnak. Egy ilyen szett kb. 50 dollárba kerül, Európában számíts mondjuk 60 eurót. Egy öntött függő megintcsak 60 Euró, így egy igazán jó, freeride képes cast truck már 120-nál tart. Persze egy precíziós felfüggesztés ára így is több, mint a duplája egy minden jóval felszerelt öntött függőnek, így nem mindenkinek érhető el a hajszálpontos mechanika.

Advertisement

Vannak azonban megoldások erre a problémára is. Egy Surf Rodz RKP "csak" 50 ezer forint mondjuk a Wakeshopban, az amerikai siteon pedig nemrég megjelentek a cég HybridSZ függői, rongyos 89 dollárért.

Nem annyira elérhetetlen a precíziós minőségű felfüggesztés, mint amilyennek elsőre látszik, és ahogy a magyar longboardos közösség egyre inkább láthatóan a freeride/DH felé fordul, érdemes eljátszani a gondolattal, hogy egyszer beruházzatok egy igazán jó futóműre. Addig is házi feladat: legközelebb ha slideolni mész húzz egyet a függődön, legyen egyel szorosabb, vagy válts egyel keményebb bushing setupra. Legyen barrel-barrel. Felejtsd el a cone bushingokat freeridenál. Ha van tapasztalatod, oszd meg a Facebookon, vagy itt kommentben!