longboard blog

Hogyan hódítja meg a longboard a világot

A sok gear review és csodás videó után ideje tudományos szempontból is megközelítenünk kedvenc hobbinkat. A Google trend search szerint 2004 óta elképesztő mértékben megnőtt, és folyamatosan nő a "longboard" kifejezésre történő keresések száma. Ennyire:

A grafikonon látszik, hogy 2004 és 2009 között gyakorlatilag semmi sem történt, majd 2010-ben egyszercsak megugrott az érdeklődés. A növekedés nem volt kérészéletű: idén Júliusban mérte a Google minden idők legtöbb találatát a "longboard" kifejezésre. És hogy honnan érkezik ez a rengeteg új érdeklődő? Sajnos a robbanás epicentruma nem Magyarországon van, pedig szerintem rendesen belehúztuk itthon is. Európában a legerősebb ország érdekesképpen Svédország, amit Spanyolország és Csehország követ a sorban. Mondjuk a Cseh longboard kultúra fejlettségén nagyott dobott a Kozakov-i verseny, ami rajta a van a nemzetközi versenynaptáron, olyan, mint a Forma-1-ben a Magyar Nagydíj. A Spanyol adatokat pedig valószínüleg a Madridban alapított, majd világmozgalommá erősödött Longboard Girls Crew elképesztő sikere tornázta fel.

Advertisement

Európán kívül a legnagyobb piacrobbanás Dél-Amerikában és Ausztráliában/Új Zélandon figyelhető meg. Értjük már hogy miért támogat hirtelen minden nagyobb longboard gyártó Brazil és Puerto Rico-i ridereket. A nyár legjobb slide jam sikerét bizonyítják a fenti számok. Ha pedig Ausztrália, akkor mindenkinek beugrik a Hopkin skate shop neve. Ez a riderek által nyitott Új Dél Wales-i bolt hatalmas közösségi és verseny centrummá erősödött az elmúlt néhány évben.

A leggyakoribb keresőszavak elemzése azt mutatja, hogy leginkább a sportot most kezdők miatt nőtt az érdeklődés. Legtöbben a tökéletes setupot keresik, erre utal a "best longboard" kifejezés 400%-os robbanása, negyedik helyen a "wheels" és "trucks" mögött pedig a naív "how to longboard", azaz, hogyan kell longboardozni végzett:

Összességében két dolog állapítható meg. Az egyik, hogy valószínüleg megéri nagyszabású versenyeket szervezni, mert utána jelentősen megugrik a sport iránti érdeklődés az adott országban. A másik, hogy a longboard sport népszerűsége továbbra is meredeken felfelé fut, valószínű, hogy jövő nyáron minden eddigi rekordod megdönt majd, mégpedig nem a meglévő, hanem az új riderek miatt. Jó lenne jövő nyáron Magyarországot is feltenni arra a térképre!

Ja és van mégegy érdekesség: ha a piacok növekedését vesszük alapul, akkor azt is kimondhatjuk, hogy a 2013-as szezon két legfontosabb online videója longboard témában a fent látható Puerto Rico-i versenyösszefoglaló, és a spanyol Juan Rayos "Carving the Mountains" című mestermunkája, ami lényegében igazán népszerűvé tette a Longboard Girl's Crew-t:

Share This Story