longboard blog

Furcsa longboardok - ez lenne a jövő?

Kiskamasz koromban vetítették a mozikban a Vissza a Jövőbe című filmet, amiben van az a kerekek nélküli "légdeszka", a Hoverboard. Persze, hogy a film után - és azóta is ilyet akarok. Nem vagyok ezzel egyedül, az internet tele van légdeszkás hivatkozásokkal ma is, mindenki csalódott, hogy a tudomány még mindig nem oldotta meg ezt az égető problémát. Várható volt, hogy nagy felháborodást vált ki ha valaki csak imitálja a légdeszkát, ami iagzából nem repül: 2012 legvacakabb játékának nyilvánította a Gizmodo a Mattel Hoverboardját. Mi tagadás, tönkretenni sokunk álmát, és piacra dobni egy ilyet, valóban citromdíjat érdemel.

Advertisement

Márpedig a Hoverboard elkészül majd egyszer, ebben egyre biztosabb vagyok. Az ilyen újdonságok ugyanis nem egyik pillanatról a másikra jelennek meg a piacon, mint egy Harry Potter varázslat, hanem sok évnyi fejlesztés és innováció eredményei. A fejlesztés és innováció pedig teljesen rendben halad, annyira, hogy az egyre fantasztikusabb igazi longboardok mellett egy sor nem annyira használható, viszont szuper érdekes projekt fut ma is. Kísérleti longboardok, amik mind felvillantanak egy lehetséges jövőt, és mind azt mondják: az ember márpedig deszkázott, deszkázik, és deszkázni fog a 22-ik században is.

Az egyik legutóbbi ilyen fejlesztés a Fizio, egy orvosi célra készített longboard, amivel fizioterápiás gyakorlatokat is lehet végezni. Hogy pontosan hogyan, arról fogalmam sincs, nem találtam videót sem a témában, a deszka megjelenése mindenesetre meglehetősen jövőbe mutató.

Advertisement

Aztán itt vannak a különféle elektromos hajtású, meg fékrendszerrel szerelt longboardok, amik azzal a céllal készülnek, hogy a longboardozást egyenértékűvé tegyék bármilyen más városi közlekedési megoldással. Szerintem ez már ma is így van, de akik 40-nel szeretnének a bringasávban csapatni hegynek felfelé, lefelé pedig joystick-kal fékezni, annak jól jöhetnek ezek a fejlesztések. Van köztük felcsatolható elektromos hajtóműves (Kickr),

de létezik szétszerelhetetlen, beépített fékes változat (Breakboard) is.

Advertisement

Deszkás szülőknek lehet vicces megoldás a Longboard Stroller, ez a babakocsival egybeépített longboard. Persze csak akkor, ha a gyerek szeret jobbra-balra dőlve kanyarodni. Mondjuk ki ne szeretne.

Advertisement

A kedvencemet a végére hagytam. A Hydroflex Skateboards ugyanis nem épít sem elektromos hajtást, sem féket a longboardjaiba, hanem szörfdeszkának képzeli őket. Pontosan ugyanazzal az eljárással készítenek longboardokat, ahogy évek ót a szörfdeszkákat is gyártják. Ez egyrészt nagyon organikus dolog, hiszen a gördeszkázás a szörfözésből született anno, másrészt pedig iszonyú látványos. Ebben a videóban az a legjobb rész, amikor a lépesméz forma keretet feltöltik színes ragaccsal. Na ez igazán jövőbe mutató!

Share This Story