"In 2015 you don't grip corners. You start sliding out of a corner into the next one." - 2015-ben nem az a cél, hogy bevedd a kanyarokat. Inkább átcsúszol az egyikből a másikba.

Ezt a kommentet a Longboard P0rn 2.0 Facebook csoportban írta valaki az új Free Platinum kerekek bemutatkozóvideója alá. És, hogy mennyire igaza volt a hozzászólónak azt bizonyítja számos, erre a szezonra megjelent kerék is.

Már nem az a cél, hogy egy tapadós DH setuppal slideolni tudj. A kerekek formulái egyre csúszósabbak, kiszámíthatóbbak, a slideok egyre hosszabbak, kitarthatóbbak lesznek. A gyártók rájöttek, hogy a gyerekek slideolni akarnak, felvenni a csúszásokat videóra, és posztolni a YouTube-ra, és erre az évre minden eddiginél könnyebben slideolható kerekekkel rukkoltak elő. Ilyen a teljes Remember kollekció. A Peewees állítólag olyan, mintha vizes aszfalton csúsznál. A Lil' Hoots kicsit tapadósabb, de ha megindul, nincs megállás.

Az ausztrál Premier kerekek magukárt beszélnek. Mintha freebordoznának ezek a riderek. A slideok minden erőfeszítés, rádőlés, nekirugaszkodás nélkül történnek, a srácok épp csak kinyomják a deszka farát egy-egy hosszú csúszáshoz.

A hagyományos, már évek óta piacon lévő kerekek között hasonlóan jól csúszik a Pink Polka Dots, a Landyachtz Street Hawgs, a Cult ISM, vagy a Rayne Envy 80a, 62mm-es változat. Akárhogy is, érdekes ez a trend. Legyen a slide minél könnyebb, hosszabb, húzzon a kerék jó nagy csíkokat és mindehhez ne kelljen Liam Morgannak lenni. Tudja megcsinálni bármelyikünk. És ez, akármennyire is sokan vallják a "ne foglalkozz a setuppal, csak a ride a lényeg" elvét, szóval ez elsősorban a keréken múlik. A mai kerekek pedig vegyészeti laborokban készülnek igazán csúszósra.